Foto: Knut Ivar Aarstein

Utrykningspolitiet har tre hovedsatsningsområder. Utover trafikktjenesten arbeider denne politienheten også med mobile vinningskriminelle samt bistand og beredskap. De fleste er nok imidlertid først og fremst kjent med UPs trafikktjeneste og stadig flere blir det.

I Midtre Hålogaland politidistrikt ble det i løpet av årets tre første kvartal gjort 226 førerkortbeslag mot 185 etter samme periode i fjor og 175 etter tre kvartal i 2009.

I dette politidistriktet var det skrevet ut 2.809 forenklede forelegg da tre kvartal lå bak oss. I løpet av den samme perioden i fjor ble det skrevet ut 1.706. Det er altså skrevet ut 1.103 flere forenklede forelegg etter tre kvartal i år enn etter samme periode i fjor.

Stadig flere mobile vinningskriminelle blir også pågrepet etter straffeprosessloven og utlendingsloven. Etter tre kvartal i 2011 er 37 personer pågrepet, mot 25 etter samme periode i 2010 og 7 i 2009.

- Antallet førerkortbeslag, forenklede forelegg og pågrepne etter straffeprosessloven og utlendingsloven er vesentlig høyere etter tre kvartal i 2011 enn i fjor og året før. Hvorfor det?

- Dette har først og fremst sammenheng med at vi utfører bedre og flere kontroller enn tidligere, sier distriktsleder for Helgeland, Salten og Midtre Hålogaland i utrykningspolitiet, Knut Danielsen til Vesterålen Online.

- Vi styrer for eksempel i langt større grad enn tidligere ressurser på store arrangementer.

- Antallet ruspåvirkede førere i statistikken er imidlertid ikke spesielt høyt?

- Her foreligger det nok mørketall og det kommer vi til å gjøre noe med nå. Vi kommer til å holde et veldig fokus på rus nå framover, sier Danielsen til VOL.