10. klasse-laget fra Risøyhamn skole som består av Johanne Klausen, David Ra og Robert Sollie kunne svare på alle 12 spørsmålene i NRKs kunnskapskonkurranse som begynte på NRK Nordland i morges.

– Dere er bare gode.Jeg begytne nesten å lure på om dere hadde smugkikket på spørsmålene, spøker programleder Lise Forfang Hagen. I fjor var det kun et lag som svarte riktig på alt i den innledene runden. Det var Svolvær som vant fylkesfinalen og derned var eneste lag fra Nordland som kom til landsfinanlen.

– Holdt på å rote oss bort

Johanne sier at det  var ganske lette svar, men at de gjettet på et par spørsmål.

– Blant annet holdt vi på å rote oss bort i lure på hvilken bjørnetype som var hovedperson i bøkene til A. A. Milne. Men så skjørte jeg gjennom og sa at det måtte være Ole Brum, og det ble riktig, smiler hun. Robert nikker fornøyd:

– Hun kom inn og reddet dagen, slik at vi fikk alt riktig, smiler han. De er ganske overrasket over at de klarte å svare riktig på alt.

– Det gikk veldig bra. Nå føler vi oss ganske trygge, men det blir spennede å se hvor mange av de andre 27 skolelagene som klarer alt, sier trioen. Robert husker at fjorårets lag fra Risøyhamn røyk ut i fylkesfinalen å grunn av at de ikke kunne svare på hva som var mellomnavnet til John F. Kennedy.

– Det blir tøfft framover, så det er bare å øve. Jeg har hørt alle de vanskelige spørsmålene som ble stilt i landsfinalen på NRK1, sier David.

FORNØYD: En stor dag for Risøyhamn skole-laget i NRK sin klassequiz på selveste åpningsdagen av nyskolen. Fra venstre Annabel Folden, David Ra, Robert Sollie og Johanne Klausen. Foto: Mette-Helene Berger Amundsen

Imponert programleder

Hagen sier at hun er imponert så langt.

– I fjor var det mange som hadde 9 poeng i innledende runder. Dette laget hadde som mål å nå fylkesfinalen, og det er innenfor rekkevidde nå, selv om alle de andre lagene gjenstår, sier hun. Hun har et lite jokerspørsmål på lur,dersom mange svarer riktig på alt.

– Det blir en liten gjettekonkurranse i forhold til vekten på noen steiner, forklarer hun.

Spørsmålene

Spørsmålene elevene fikk var innenfor fire kategorier med overskrifter som skal gi en pekepinn på hva de ble spurt om. «Calvin og kelvin» med spørsmål om eksempelvis hva som er navnet på den norske tegneserien om Calvin og Hobbes. I kategorien «Mil» fikk de spørsmål om blant annet hvor lang en nautisk mil er. I kategorien «Sjø» var et av spørsmålene hvilket hav Ecuador har kystlinje til. I kagtegorien «Alfa og Romeo» ble blant annet forfatteren av Romeo og Julie etterspurt.

Øver på spreng

Nå satser trioen på å øve framover. Blant annet laster de ned en app. på mobilen som de kan spille quizkamper på. Johanne sier at hun alltid har interessert seg for å lære nye ting. Robert leser mye og følger med på nyheter. David synes det er viktig å holde seg samfunnsoppdatert.

468 skoler

Tilsammen er det 468 skoler påmeldt i årets klassequiz. 28 av dem er fra Nordland, og konkurrer om å komme på TV i fylkeskonkurransen midt i mars. Hagen forteller at NRK har en omfattende reiseplan for å komme gjennom fylket. I dag skal de til Bø, Myre og Stokmarknes skole. Alle skolene som meldte seg på fikk være med.

– Dersom pågangen hadde vært større, kunne det godt hende at vi måtte hatt en form for utsilingsprosess, sier hun. Fjorårets lag fra Risøyhamn skole scoret 10 poeng i den innledenes runden og endte på en delt andre plass. I fylkesfinalen ble de slått med et poeng.