– At SFO er stengt i én måned er uheldig for Sortland, det mener Beate Bø Nilsen, 2. kandidat Sortland Høyre.

Hun møter pressen utenfor Sortland barneskole sammen med Maroun A. Zeid fra Fremskrittspartiet og Ingrid Husevåg fra Høyre.

– Det gjør at foreldrene kanskje ikke kan ta de feriene de vil, og at de må jobbe med en kabal for å få barnepass til å gå opp med ferier, fortelle hun videre.

– Det er mange som må operere etter tidlig ferie, sen ferie eller mellomsen ferie, og da blir du avhengig av at foreldre, venner eller besøkende må passe fordi du i år ikke var den heldige som hadde ferie i juli, men satt på tidlig eller sein, forteller Ingrid Husevåg, kommunestyrekandidat for Høyre.

Husevåg legger til at dette ikke er noe urimelig, for bedrifter må ha folk på jobb og kan ikke ha ferieavvikling, men hun legger heller ikke skjul på at dette er et større problem for enkelte:

– Jo mindre nettverk, bekjente eller familie du har, jo vanskeligere vil det jo være. For enkelte er det vanskelig å få sydd hverdagen sammen.

En annen utfordring er det økonomiske når fellesferien banker på dør:

– Færre og færre folk tar ferie når det er fellesferie fordi det har blitt mye dyrere, og foretrekker heller å jobbe for å ta ferie på tidspunkt hvor det er billigere med ferie, forteller Maroun A. Zeid 1. kandidat for Sortland Frp.

Andre kommuner får det til

– Bø kommune i Vesterålen har åpent SFO året rundt. De slo sammen barnehage og SFO. De andre kommuene har tre uker stengt, ikke én måned, forklarer Zeid.

Han mener at ved å se på Sortland som et handlesenter i Vesterålen, så er det mange butikker og bedrifter som jobber mye om sommeren - spesielt med alle turistene som er på Norgesferie.

– De må ha folk på jobb hele tiden, og det gjør at de som har barn ikke kan ta ferie i fellesferien. Det blir et problem og en utfordring for de med barn. Det er ikke alle som er herfra, men som har flyttet hit og bare har seg selv, sier Zeid, og legger til:

– Vi ser problemet og skal se etter en løsning for hele året.

FAU har tatt opp problematikken

Nilsen forteller at FAU har tatt opp saken flere ganger, uten noen løsning.

– Det er veldig uheldig. Sortland Høyre og Sortland Frp kommer til å jobbe med å finne en løsning på dette hvis vi kommer til makta. Dette er foreldre med barn, og da må man kunne levere på det - spesielt når FAU har kommet med så tydelige tilbakemeldinger på at dette er et behov.

Nilsen forteller at foreldrene har forsøkt å si i fra om at de ønsker SFO åpent. Nå er målet å få finne en løsning på sommeråpen SFO.

– Hvis vi kommer til makta må vi gå i dialog med kommunedirektøren og kommunalsjefen for oppvekst. De får det til i Bø, og de har mindre stengt i Hadsel, så vi må kunne finne en fullverdig løsning. Det vil si åpent hele året, sier Nilsen.

Hun forteller at de har fått henvendelser fra FAU, som har forklart problemet.

– La oss si at du har ferie i juni, hva gjør du i juli når SFO er stengt? Spør Nilsen.

Vil se fremover, ikke bakover

– Vi må være løsningsorientere og se fremover, ikke se på hvem som har styrt tidligere, sier Nilsen.

Dette er Husevåg enig i:

– Vi må ikke være for opphengt i hva som har vært og hvordan det har blitt gjort tidligere. Vi må se på hvordan vi kan gjøre det. Kanskje vi kan få til noe på tvers av skoler og i samarbeid med barnehager.

Hun mener at det å se på alternative løsninger også er en mulighet, det være seg å inkludere de som tar utdanning innenfor yrket.

– Vi har problemer med å rekruttere, og får å få til det må vi ha god barnehagedekning og god SFO for å kunne være så attraktive som mulig. Dette skal ikke være med på å hemme rekrutteringen, mener Nilsen.