Hadsel har sammen med de andre kommunene i Vesterålen, samt Lødingen, søkt om Klimasats-midler til prosjektet. I et tilskuddsbrev fra Miljødirektoratet påpekes det at vesterålskommunene samarbeider med Reno-Vest IKS om prosjektet.

2,1 millioner kroner skal gå til å anskaffe 185 sensorer og 12 komprimatorkontainere.

– Sensorene skal brukes til å måle fyllingsgraden på glass- og metallkonteinerne, samt andre typer konteinere som vi har stående i det offentlig rom i Vesterålen. Altså slik at vi vet når det er behov for tømming, og dermed kan sørge for mer effektiv kjøring, påpeker Særvold Ellingsen.

Komprimert avfall

Komprimatorkonteinerne skal benyttes på Reno-Vest sine gjenvinningsstasjoner, slik at de får komprimert avfallet, og dermed kan redusere antall transporter for å tømme konteinerne.

Han forklarer at tilskuddet både er bra for miljø, men også lommeboka til Vesterålens innbyggere.

– Ved å effektivisere innsamlingen av avfallet fra glass- og metallkonteinerne og avfallet som leveres på gjenvinningsstasjonene, så sparer Reno-Vest store summer på bruk av fossilt drivstoff, spesielt nå som drivstoffet har økt betraktelig i pris. Dette er med på å bidra til at renovasjonsgebyret kan holdes på et forsvarlig nivå, sier han.

Færre fulle konteinere

I tillegg vil sensorteknologien bidra til å unngå at konteinerne blir overfylt.

– Husholdningskundene skal i mindre grad enn før komme til returpunktet og oppleve at containeren er full. Da håper vi også at avfallsproblemene som vi ser rundt noen av disse containerne skal kunne begrenses.

Ellingsen har konkrete tall for hva det hele betyr i reduserte klimagassutslipp.

– Vi har beregnet at vi skal kunne redusere antall kjørte kilometer med 20 prosent i forhold til det vi kjører i dag på denne typen innsamling. Dette tilsvarer en reduksjon på 18.000 kjørte kilometer langs veien i Vesterålen og en utslippsbesparelse på 60 tonn CO2 ekvivalenter.