I Andøy sørger resultatene av det frivillige arbeidet i Røde Kors for at man kan gi et betydelig bidrag til fattige barn, og krigsofre i ulike verdensdeler.

– Styret har vedtatt å avsette 200.000 kroner til to ulike formål, opplyser Lars Ruuth.

Hjelp til fattige barn i øst

En del av beløpet går til å hjelpe barn fra vanskelige kår i vårt store naboland i øst. Lars Ruuth forteller at fattigdommen som råder i Arkhangelsk i Russland er enorm.

– Nordland Røde Kors har hatt et forpliktende samarbeid sammen med Arkhangelsk Røde Kors i nærmere 30 år.

– En viktig del av arbeidet der er drift av suppekjøkken i hele fylket. Hit kan barn fra fattige familier komme for å få et varmt måltid etter skoletid, og gjerne også et aktivitetstilbud.

– Dette er barn som vokser opp i familier med svært dårlig økonomi i vanskelige kår, og for mange av dem er dette det eneste varme måltidet de får i løpet av en dag.

– Suppekjøkkenene er stengt ti dager i forbindelse med jula, og mange av barna og barnefamiliene står da uten tilbud om mat. Midlene vi i Andøy bidrar med – 50.000 kroner – går til innkjøp av matesker til de mest trengende familiene, slik at de også kan få ei jul med litt hygge, forteller Lars Ruuth.

– Opp gjennom disse åra har flere Røde Kors-representanter fra regionen vært i Arkhangelsk på befaring. De forteller om endeløs nød. Der barna kommer fra hjem der gulvbelegg, tapet, kledning på vegger og annet har blitt revet løs for å skaffe fyringsved – slik at man kunne få varme en stakket stund. Det er forferdelige forhold. Så vi vet at disse gavene blir satt stor pris på.

Livsviktig hjelp til Syria

Ruuth opplyser at brorparten av beløpet – 150.000 kroner – går til tiltak for å hjelpe krigsofre i Syria.

– Syria er som de fleste vet ekstremt hardt rammet av krigshandlinger og terror. Mange har mistet sine boliger, og lever under ekstremt fattigslige og utsatte forhold.

– Det er ofte sterke bilder på tv-nyhetene fra dette området, samtidig som det er umulig å forestille seg hvilke menneskelige lidelser dette skaper hver eneste dag.

– Skadene på bygninger og områder gjør også at helt elementær infrastruktur blir rammet. Det å ha tilgang til vann – trygt drikkevann – er umåtelig viktig for folks liv og helse. Det er imidlertid ingen selvfølge for barn og voksne i Øst-Aleppo.

– De humanitære hjelpemannskapene i området fra Røde Kors og Røde Halvmåne i området yter en livsviktig innsats for å hjelpe krigsofrene her nede. Vi støtter dette pågående arbeidet med 150.000 kroner. Midlene vil blant annet gå til arbeidet med å sikre rent vann til nærmere 80 prosent av befolkninga – gjennom reparasjon av vannsystemer samt behandling av forurenset vann. Dette er en livsviktig innsats vi er glad for å kunne støtte, sier Lars Ruuth.

Takker folket i Andøy

Lars Ruuth sier han på vegne av Andøy Røde Kors retter en stor takk til befolkninga i Andøy.

– Folket i Andøy har gjort disse livsviktige bidragene fra vårt lokallag mulig.

– Det skjer blant annet gjennom den velviljen vi møter i forbindelse med bruktbutikken vår, der folk er rause og gir bort flotte møbler og annet som vi kan selge videre.

– Butikken er blitt populær, og det er tydelig at folk synes det er fint at brukte ting kan komme til nytte hos noen andre. I tillegg skaper det altså inntekter som vi kan utrette mye godt med. Så kundene i bruktbutikken gir oss også viktig støtte gjennom å handle hos oss. Det setter vi veldig stor pris på.

– Vi ønsker med dette å vise hva pengene går til, slik at våre støttespillere kan se effekten dette har, sier Lars Ruuth.