Indrefilet av svin har et rykte om å være nokså kjedelig. Det er vel den råvaren som konkurrerer hardest med skinnfri kyllingfilet om å være mest smakløs.

Men svinefilet kan med få og enkle grep bli noe helt annet fordi den har en fordel foran resten av grisen – den er saftig og mør.

GODT TILBEHØR: Strø grovhakkede pistasienøtter over biffene, risle litt honning på toppen – og server sammen med poteter, smørbønner og lekre ovnstomater. Vel bekomme.

Ukas oppskrift kom jeg over i Lombardia i Italia og den kombinerer salt, søtt og sprøtt med den saftige grisebiffen – og får et elegant festmåltid.

Oppbundet svinefilet

1 svinefilet til fire pers

12 skiver spekeskinke

50 g pistasienøtter

3 ss flytende honning

1 fedd hvitløk

1 kvast rosmarin

1/2 glass hvitvin

Salt, pepper

Olivenolje og smør

BANKET: En svinefilet veier som oftest mellom 600 og 800 gram. Det gir fire solide biffer – som bankes flatere for å bli ekstra møre. Bruk en bakekjevle eller en tung glassflaske til bankingen.

Skjær svinefileten i fire biter. Legg hver bit med «kortsiden» ned mellom to smørpapir. Bank biffene ut lett med en kjevle eller en glassflaske.

Legg skiver med spekeskinke i rekke på en fjøl. Legg biffen oppå, og rull den inn i skinke. Bruk en kjøkkenhyssing til å binde rundt, og stram hyssingen litt slik at biffen og skinken holder godt sammen. Strø over salt og pepper.

Varm opp olivenolje i en stekepanne. Stek biffene på den ene siden. Smelt smøret i panna og snu biffen og legg samtidig i et lett knust hvitløksfedd og kvasten med rosmarin. Øs smør over den stekte siden av biffen.

BUNDET: Rull inn biffene i skinke, knyt hyssing rundt og krydre med salt og pepper.

Når kjøttet har fått fin farge på begge sider heller du i det halve glasset med hvitvin og sett inn stekepanna i ovnen på 220 grader og la kjøttet bli gjennomstekt – det vil ta cirka 10–12 minutter.

Bakte papirpoteter

1 bakepotet per pers

1 kvast rosmarin

2–3 ss olivenolje

Skjær potetene i terninger. Du kan gjerne koke dem i to – tre minutter i vann før du legger terningene på bakepapir. Risle over olivenolje og legg rosmarin på toppen. Pakk inn potetene godt i ytterligere et ark bakepapir og legg pakken i en ildfast form. Stek i ovn på 220 grader i cirka 45 minutter. Etter halve tiden fjerner du det øverste arket og steker videre.

Legg kjøttet på tallerken, strø over grovt hakkede pistasienøtter og risle over litt honning.

Server svinefileten med poteter, ovnsbakte tomater, varme smørbønner med litt oregano, olivenolje og hakket hvitløk. Øs litt av vinsausen ved siden av – og server sammen med et godt glass aglianico-vin.

Buon appetito!