VOL og SortlandsAvisa skrev i februar om tre tiltalte i en omfattende svindelsak.

To kvinner, på henholdsvis 28 og 39 år, og en mann (29) er tiltalt i en omfattende svindelsak i Sortland. Saken skal opp for Vesterålen tingrett over fem dager i juni i år.

To kvinner og én mann tiltalt for omfattende svindel: - Lurte menn til å overføre penger til reiser og hotell

Lurte en rekke menn

De tre tiltalte, som alle har adresse i Troms, er tiltalt for et bedrageri som ansees som grovt, fordi det har hatt stor økonomisk skade, det er begått flere ganger og over tid, det er gjort i fellesskap og har systematisk preg, samt at de er tiltalt for å ha forledet en større krets av personer.

Personene skal over en periode på ett år og én måned, fra januar 2015 til februar 2016, ha forledet en rekke menn til å overføre minst 670.900 kroner under påskudd av at pengene skulle dekke ulike utgifter, kommer det frem i tiltalebeslutningen.

Svindel på Facebook

Saken vil hovedsakelig dreie seg om disse forholdene, som er felles for de tre tiltalte, men den siste delen av saken vil handle om en tilleggstiltale som nå er kommet, der to av de samme tiltalte er involvert.

De to tiltalte er en mann på 29 og en kvinne på 39 år. Begge bodde i Vesterålen i perioden.

– De har gjort diverse bedragerier som er begått hovedsakelig ved kjøp og salg av brukte ting. Avtalene er gjort gjennom kjøp-og-salg-grupper på Facebook. Bedrageriet er begått fra Vesterålen, men gruppene og ofrene er spredt over hele landet, sier politiadvokat Mona Madsen ved Nordland politidistrikt om tilleggstiltalen.

– De to tiltalte har gjort avtaler over Facebook og fått pengene, men ikke levert varer.

Dyre varer

Politiadvokaten teller at det er cirka 25 tilfeller av slik svindel på tiltalelista.

– Det er stort sett PCer og mobiler de har tilbudt seg å selge. I sakene er det snakk om beløp fra 2.000 og opptil 5.000 kroner. Det er ikke store summene, men det er omfanget som er alvorlig, mener Madsen.

Hun utelukker heller ikke at det har vært flere enn de 25 svindeltilfellene i tilleggstiltalen.

– De har sikkert også bedratt flere enn de vi har på lista, men vi har samlet inn alle anmeldelsene vi har fått på disse to personene fra personer landet rundt.

Kvinnens forsvarer, Jan Tore Olsborg, forteller at kvinne (28) erkjenner skyld i saken. Han vil ikke kommentere den kommende rettssaken utover dette.

Foregikk i fjor

Etterforskningen viser at de stort sett har brukt egne kontoer og egne Facebook-profiler.

– I de fleste tilfellene oppga de egne telefonnummer for å få «vippset» over penger, i andre tilfeller kontonumrene sine. Men i minst ett tilfelle har de brukt en falsk profil, sier Madsen.

Bedrageriene startet sent i juli i fjor, og varte utover til oktober samme år.

De to bodde i Vesterålen på det tidspunktet, men har siden flyttet fra distriktet.

– Vær oppmerksom

Politiadvokaten synes i utgangspunktet det er positivt med kjøp- og salg-grupper på Facebook.

– Det åpner for gjenbruk i stedet for at folk kaster ting. Samtidig åpner disse gruppene opp en dør til uærlige sjeler. Det er veldig synd for dem som administrerer disse sidene, og som bare vil folk godt.

Hun har et klart tips om du skal handle på kjøp- og salgsgrupper på Facebook.

– Folk bør være oppmerksomme og prøve å sjekke ut hvem de handler med før de eventuelt betaler for varer.