Masseuttaket som Hadsel Maskin driver i Brattåsen har fått mye medieomtale de siste årene. Naboene er sinte og frustrerte over forholdene, som de mener gjør livet som naboer helt uutholdelig. Hadsel Maskin vil gjerne fortsette å drive masseuttaket, og ordfører Kjell-Børge Freiberg klarer ikke gjøre alle til lags. Etter at de berørte naboene, med Sissa Grøtan i spissen, inviterte kommunens politikere til et møte, uttalte Freiberg til VA:

«Som politiker kan man ikke unngå å bli berørt av det engasjementet de har, og hverdagen de viser til. Jeg skulle ønske at det fantes en enkel løsning på dette, og at man finner en god løsning for begge parter. Det er lite trolig i denne saken, men det betyr ikke at man ikke skal prøve. Dersom maskinentreprenøren ikke klarer å drive masseuttaket innenfor regelverket, vil det kunne bli omregulert. Men slik det ser ut for meg er dette ikke en problemstilling.»

Jegerne på banen

Det er ikke bare naboene som har innsigelser til reguleringsplanen. Hadsel Jeger- og Fiskeforening har pekt på at i risiko- og sårbarhetsanalysen (ROS-analysen) som ligger til grunn for reguleringen, har man utelatt å nevne at man har funnet sårbare arter nært planområdet.

- I tillegg er det i forslag til reguleringsplan konkludert med at området har et rikholdig biologisk mangfold. Vi mener derfor at det ikke blir riktig å påstå at det er ingen skade på sårbar flora/fauna og naturressurser for øvrig, skrives det i foreningens brev til Asplan Viak, som er ansvarlig for utarbeiding av reguleringsplanen.

Jeger- og fiskeforeningen viser også til at området rundt masseuttaket, som vil bli berørt av utvidelsen, er attraktive områder, både til turgåing, bær og sopplukking, og for unge jegere, blant annet på grunn av at det er sentrumsnært.

- Foreningen ser at sentrumsnære friområder og natur er under press. Disse områdene er særlig viktig med tanke på rekruttering til friluftsaktiviteter, skrives det.

Støtter reguleringen

Direktoratet for Mineralforvaltning (DMF) gjør det klart at de støtter forslaget om å regulere for utvidelse av masseuttaket. Men kommer med innspill til omformuleringer i planen.

Massiv naboklaging

Den største papirbunken er det likevel naboene som står for. De har i flere runder markert sin misnøye og fortvilelse over forholdene rundt driften. Det er støyen som er mest plagsom, men også støv og trafikk, samt naturødeleggelser og bortfall av friluftsområder.

32 av naboene har sendt en samlet klage, representert ved Sissa Grøtan. Det presiseres at det kun er naboer over myndighetsalder som har signert dokumentet. I tillegg har mange sendt egne klageskriv og mailer.

Den samlede klagen konkluderer med følgende punkter:

- Vi aksepterer ikke å leve med det planforslaget kaller «høy belastning av luftforurensing, støy eller lukt jf. støy og støvmåliger».

- Vi aksepterer ikke at det kun er benyttet arkivdata for støyemisjon fra pigging og boring.

- Vi aksepterer ikke påstanden at det ikke blir noen vesentlig økning i antall personer som utsettes for høy støybelastning  ved videre drift i Brattåsen. Faktisk vil alle som bor her bli rammet.

- Vi aksepterer ikke grenseverdiene for støy som Cowi  (selskapet som har utført støyanalysen) opererer med.

Naboene underkjenner støyanalysen som Cowi har utarbeidet, og påpeker mangler ved grunnlaget for målingene, samt at firmaet opererer med feile støygrenser.

- Forenelig?

En av naboene har i et eget brev påpekt flere mangler med rapporten.

Hun viser til at i LNFR-områder (landbruks-, natur- og friluftsområder) er støygrensen under 40 desibell. Friluftsområdet Hestøya, ligger tett opp mot en av de målte eiendommene, og etter målingene som er gjort er støygrensene overskredet.

Som en tilleggskommentar til plankartet over Hadseløya, spør hun følgende:

- Hvordan kan man forsvare foreslått kombinasjon av masseuttak (med enorm utvidelse) og områder for eventuell ny spredt bebyggelse?