Nordmenn reiser som aldri før. Velstandsutviklingen de siste årene har også ført til at vi har med oss flere verdier enn noen gang. Det gjør nordmenn til et yndet "tyveriobjekt", både på reiser i utlandet, men også på reiser her hjemme.

26.400 i én veske

- Det er ikke uvanlig at man har med seg både smart-telefon, nettbrett og speilreflekskamera i ryggsekken. Vi har beregnet en typisk veske til å inneholde verdier for 26.400 kroner, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg Forsikring.

Tryg har sett på skadeutviklingen fra 2004 til 2011 i forhold til det som i reiseforsikringen kaller reisegods. Under denne kategorien regnes tyveri og skadeverk av både verdigjenstander og vanlig bagasje man har med seg.

Ung og dum?

Unge under 30 år topper statistikken med 41 prosent av alle meldte skader på bagasje. De slår dermed den aldersgruppen som kanskje har mest med seg på reise, nemlig 30-44 åringene, som står for 33 prosent. Totalt står de "unge" under 45 for tre av fire reisegodsskader, eller 74 prosent.

- Hvorvidt dette betyr at de over 45 år er mer forsiktige med reisegodset sitt, skal vi la forbli usagt, men det er en kjensgjerning at de kun står for én av fire reisegodsskader, sier Stigum Olsen.

Pass deg for rengjøringsansatte

Ifølge pressetalsmannen i Tryg er det noen gjengangere som meldes oftere enn andre. En stor del av de meldte skadene gjelder utspekulerte lommetyverier, men noen tyveri er lettere å gjøre noe med enn andre.

- Verdigjenstander forsvinner ofte fra ekspedert bagasje med fly, eller fra hotellrom. Man må ikke stole på at flyplasspersonale eller rengjøringsansatte lar verdiene dine være i fred. Verdisaker skal være i håndbagasjen under reisen og i hotellets safe, sier Roald Stigum Olsen.

Likevel nedgang

Den relative fordelingen av reisegodsskader mot øvrige reiseskader har gått ned i perioden 2004-2011. I 2004 var 42 prosent av alle meldte skader en reisegodsskade, mot 30 prosent i 2011.

- Det er nedgang i meldte reisegodssaker, men fordi vi har større verdier med oss går det nok opp i opp, sier Stigum Olsen.