– Jeg må innrømme at jeg ble paff da jeg så resultatet i Sortland. Den så jeg ikke komme. Vi gjør et av de beste valgene der noensinne, sier Nordlund til VOL i 08-tida tirsdag morgen, allerede i full gang med dagen.

– Vi gjør et kjempevalg, og resultatet i Vesterålen er helt vanvittig. Jeg må takke ydmykt for tilliten og håpe at vi får mest mulig ut av alle stemmene. Vi har i alle fall ikke gitt opp Andøya flystasjon, sier han.

– Jeg hadde faktisk trodd at det skulle gå enda litt bedre for Sp i Nordland, og er overrasket over at Høyre ble større enn oss. Det viser at det lønner seg å kun fronte statsministeren, slik Høyre har gjort, og ikke de lokale kandidatene som folk faktisk skal stemme på, sier Nordlund.

– Ikke bare Andøya

Tirsdag morgen har sortlendingen allerede vært på tv for å kommentere tallene i Nordland, hvor det er ekstra stor oppmerksomhet rundt Andøya flystasjon og valgresultatet der, og hvor rikspressen gjerne har brukt saken som forklaring på Sps framgang i nord.

– Vi har stor fremgang i Evenes og Narvik også. Jeg tror heller ikke forsvaret er årsaken til at vi er største parti i Hadsel. Det er det trolig fiskeripolitikk og leveringsplikt som har bidratt til. Her er flere ting som har spilt inn, både misnøye med politireform, kommunereform, samferdsel og at vi har finslipt fiskeripolitikken vår. Det er ikke snakk om at dette er Andøya flystasjon alene, sier Nordlund.

Opposisjon

Et lite skår i gleden er det at det ikke blir regjeringsskifte, medgir han.

– Det er nok en liten skuffelse. Men Erna Solberg sitter nå på enda mer gyngende grunnlag, så dette vil bli spennende. Ting er litt uavklart fortsatt, og jeg registrerer KrF og Venstres uttalelser med interesse. Vi har i alle fall fått mandat til å holde Stortinget godt i ørene, sier Nordlund.

– Er du redd for at dette bare er et blaff?

– Det er vanskelig å si, men jeg håper selvfølgelig at det ikke er det. Det vil være avhengig av mange ting, blant annet hvordan vi selv opererer og hvor mye galskap Høyre og Frp finner på i regjering. Nå skal alle våre lokallag og fylkeslag i gang med å lage nye valgprogram, så får vi se om dette er noe som står seg. Vi er et folkestyreparti, og når folk føler seg overkjørte får vi gjerne økt oppslutning. Vi skulle gjerne vært et stabilt stort parti for å kunne motvirke det, men vi skal nå se om vi kan forvalte oppslutninga vi har fått bedre enn vi gjorde sist internt i partiet, sier Nordlund.

Allerede tirsdag reiser han til Oslo, 2. oktober har han sin første dag på Stortinget som fast stortingsrepresentant.