Det er spesielt sau som harvært benyttet til å lage pannekaker, pølse og klubb av.Nå arrangerer Vesterålen og omegn sameforening kurs i samarbeid med Vardobaiki.

Kurset er på en kveld og det er gratis å delta. Det vil itillegg til kurset bli benyttet anledning til å fortelle litt om skikker rundtå nytte blod i matlaginga.

Kokk Janne Olsby jobber, som jobber  barnehageassistent i Markomanak samiskbarnehage i Skånland og i prosjekt på Várdobáiki samisk senter, er kursholder.Hun  har holdt blodmatkurs på Evenes medgod deltagelse. Blodmat, især blodkubb, er en populær rett i distriktetEvenes/Skånland.

Den yngre generasjonen ønsker å lære og lage blodmat avgamle oppskrifter. - Jeg har samlet 4 oppskrifter i distriktet Evenes/Skånland,der jeg har intervjuet 4 damer i alderen 80 pluss. Det varierte litt både medkrydder og melsorter, avhengig av hvor i bygda jeg oppsøkte informanter,forteller Janne.  Det er ogsåforskjellige navn på blodmaten, noen sier Gomba og andre kaller det forMallegahkku.

Det er plass til flere på kurskvelden 3. januar på Strand Skole.Interesserte kan ta kontakt med  ArneKvandal istyret i Sameforeningen.