Den lille jenta viser ivrig hvordan man børster håret og lager krøller. Hun stråler mens hun driver på, og det er tydelig at dette er noe hun trives med. Lovise har lært alt selv, bare av å se på mamma Hilde-Katrine Hanssen, som driver Carisma Frisør på Sortland.

Sanger og frisør

Lovise kan både legge i krøller, vaske håret og børste det. Hun begynner også å bli dreven på hårstrikk og hårkliper, men hun er enda i øvinga.

– Jeg skal bli sanger og frisør når jeg blir like gammel som mamma. Jeg synes det er artig å drive på med hår, sier hun mens hun jobber med håret til ei dukke på frisørsalongen.

– Her har jeg snurret to deler hår, så blir det slik, forklarer hun.

Hentet fra barnehagen

Lovise er ivrig på å hjelpe sin mor. Hun har vasket håret til mammas venninner, og maser om å bli hentet i barnehagen hvis faren skal klippe seg.

– Den første jeg ordna håret til her i salongen var gudmor Malin, og så er det fint å være her når pappa skal klippe seg. Jeg bruker å kamme håret hans da og vaske det. Og jeg synes at mamma har veldig fint hår, sier den unge frisøren.

Sosiale medier

For ei tid tilbake siden satt Lovise og mamma og så på internett. Der kom de over ei ung jente som drev med hår, og da hadde Lovise også lyst til å få en konto hvor hun kunne vise fram hva hun gjør.

Foto: Skjermdump

– Vi opprettet en konto på Instagram, hvor vi legger ut noen bilder av hva Lovise gjør. Der er vi nøye på at det kun er frisørrelaterte ting som legges ut, og ikke noe adresse eller private ting. Det begynte med at vi så ei ung jente i USA som hadde lagt ut hva hun drev på med, og Lovise ville også vise hva hun kunne gjøre med hår. Dagen etterpå sa jeg at vi kunne lage noe slikt til henne, og hun ble så glad. Hun hoppet rundt, forteller mamma Hilde-Katrine, som er nøye på hva som skal legges ut og ikke.

Lang arbeidsdag

Hilde-Katrine synes det er morsomt å se entusiasmen til Lovise, men synes at frisøryrket tar for mange timer av døgnet.

– Jeg ønsker ikke at mine barn skal jobbe like mye som meg når de blir store. Men akkurat nå er det morsomt å se at hun har noe hun liker så godt å drive på med. Men det er viktig at det skjer på hennes premisser, så vi tvinger ikke henne til å gjøre noe. Nå er det slik at hun maser om når hun skal få gjøre frisørrelaterte ting. Jeg har blant annet sagt at hun skal få legge farge i håret til en av dukkene her, og det spurte hun om senest i morges, sier mamma.