Sirkusets direktør og sirkusets artister kommer til Sortland lørdag 29. juli, og årets forestilling vises også søndag 30. juli, før turen går videre til Svolvær.

Cirkus Angora er et tradisjonsrikt sirkus som har vært drevet av sirkusdirektør Jan Smørdal siden 1989. Blant årets artister er alt fra balansekunster, en utrolig sterk muskelmann som bøyer jernstenger og luftakrobatikk.

Ponnidressur og styrke

Ifølge ei pressemelding presenterer sirkusdirektøren et program i verdensklasse i et helt nytt telt og han opptrer også selv i manesjen med to numre: Dressur av ponnier og et imponerende balansenummer.

Jan Ketil har opptrådt på flere av Europas beste sirkus – og har levd et langt sirkusliv. I løpet av sesongen besøker Cirkus Angora mer enn hundre steder i landet.

Blant artistene i årets forestilling er Denis Ilchenko fra Ukraina, som er en utrolig sterk muskelmann som kaster bilhjul, bøyer jernstenger og som lar seg overkjøre av en bil i sirkusets manesje.

Denis Ilchenko fra Ukraina i aksjon i sirkusets manesje. Foto: Cirkus Angora

Intelligente hunder

Hans hustru, Ernita Ronzalli opptrer også med et imponerende luftakrobatnummer, der hun balanserer rockeringer. Sirkusdirektør Jan Ketil har det siste året sendt flere billaster med hjelpeutstyr til krigen i Ukraina.

Hunder blir det å se i manesjen. Peter Taylor er sirkusartist fra Portugal i tredjegenerasjon og han presenterer intelligente hunder i et forrykende show. Ifølge pressemeldinga har han de siste årene med stor suksess opptrådt i noen av Europas beste sirkus med sitt hundenummer.

Klovnen Mathieu Dallant fra Frankrike er en gjennomgangsfigur i årets utgave av Cirkus Agora, og publikum jubler hver gang han viser seg i manesjen.

– Mathieu startet sin klovne-utdannelse allerede som 12-åring. Agora er utrolig stolte over å ha Mathieu i årets program, ifølge pressemeldingen.

Svever høyt i manesjen

Vanessa Alvarez fra Valencia i Spania er en artist i verdensklasse som balanserer tepper – og en gitar med bena.

– Hun gjør det på en sjelden poetisk og nydelig måte. Vanessa er syvende generasjon sirkusartist, har også ballett-utdannelse og tatt kurs i flameco-dans. I mange år har hun trent opptil 12 timer hver eneste dag. Begge hennes foreldre har vært sirkusartister, og Vanessa vokste bokstavelig opp i det tyske Cirkus Roncalli.

Alvarez har nå opptrådt over hele verden som artist og er en gedigen stjerne. Også en norsk luftakrobat skal vise frem sine kunster. Helene Breivik er utdannet ved sirkusskolen Balance i Bergen, som ble startet av Jan Ketils egne barn, Jeanette og Jasmin. Sirkusskolen drives i dag ved Fyllingsdalens teater i Bergen. - Helene svever høyest av alle i årets utgave av Cirkus Agora – og er så dyktig at hun vil få mange utenlandske oppdrag i fremtiden.