Årsaken til at det kan komme en positiv nyhet om eiendomsskatt, er at skatteetaten har beregnet større verdiøkning på eiendomsmassen i Hadsel enn kommunen selv har antatt.

Utenfor intensjonen

Det gjør at kommunen får større inntekter, og innbyggerne større skatteregning enn det som har vært intensjonen fra kommunestyrets side.

– Det vil bli fremmet sak om mulig endring av promillesats eller endret bunnfradrag i førstkommende kommunestyremøte, skriver Tommy Løveng Hansen.

Dette er i tråd med hva flere partier har krevd etter at den uventede økningen ble kjent.

For to år siden opplyste økonomisjefen at økningen i eiendomsskatten den gangen førte til en brå overgang for mange hadselværinger. Flertallet av politikerne i kommunestyret vedtok å øke promillesatsen fra 4,5 til 6,5. I 2015 kom det inn hele 800 klager fra innbyggerne.

– Det er veldig få skriftlige klager til kommunen. Jeg finner cirka 40 i vårt saksbehandlingssystem. Klagene dreier seg stort sett om feil faktaopplysninger, slik som feil areal på bygning og tomt, eller at innbyggeren er uenig i den standarden på eiendommen som er fastsatt, forklarer Løveng Hansen.

Det har vært mange flere telefonhenvendelser. Disse dreier seg ofte om verdien som skatteetaten har fastsatt.

– Her har vi forsøkt å bistå i fremgangsmåte for å få dette endret. Det er viktig for oss at innbyggerne forstår at dette ikke er fastsatt av kommunen. Vi kan heller ikke gjøre noe for å få dette korrigert. Vi har fått klar melding fra skatteetaten at vi ikke er part i disse sakene. Det er et forhold mellom skattyter og skatteetaten. Vi er pålagt å benytte den verdien vi får oppgitt fra skatteetaten.

tommy løveng Hansen: Økonomisjefen i Hadsel sier at kommunestyret får sak på bordet om reduksjon av promillesats eller endret bunnfradrag. Arkivfoto

Kommunen er ikke part

Dette gjelder rundt to tredeler av alle eiendommene i kommunen, sier Løveng Hansen.

Til sist har en del innbyggere fått brev fra kommunen om at det er funnet at det eksempelvis kan finnes bygninger/påbygg som ikke er registrert i eiendomsregisteret. Dette får innbyggerne mulighet til å besvare, og dette kan også medføre endringer i eiendomsskatten. Dette er ting som er oppdaget gjennom arbeidet med å taksere eiendommene de siste årene, forklarer økonomisjefen.