Det var tett av folk på kaia på Stokmarknes da Thor Herman Jacobsen, sammen med sitt godt voksne mannskap Torbjørn Jensen fra Melbu og Arne Haagensen fra Notodden ankom Markedsbrygga onsdag kveld.

Næringsdrivende

Entreprenøren Thor Herman Jacobsen har hatt tilhold i Notodden i flere tiår, der han har drevet egen virksomhet. Det har ikke blitt tid nok til å gjøre båtbyggeprosjektet sitt ferdig før ganske nylig.

Han har imidlertid brukt så pass mye tid på båten at den har fått det spøkefulle navnet "Thorungen". Søster Karin Jensen fra Haug på Melbu var veldig glad for å få sin lillebror Thor Herman på besøk. Og selvsagt var hun glad for å få ektemannen Torbjørn på land.

Bedt om godt

- Men jeg har ikke vært engstelig i det hele tatt. Jeg har bedt prest Stig Leiros om om ordne godt vær for karene på turen, og det har de fått.

Finn Ståle Jacobsen fra Stokmarknes er lillebror både til Thor Herman og til Karin. Han forteller følgende om båten som er bygget:

- Det var opprinnelig en halvfabrikatbåt på 29 fot. En Halco. Bror min tenkte det var det snakk om å jobbe noen vintre med båten før den var klar til bruk. Men han startet firma i 1980, og han er typen som jobber mye. Dermed ble prosjektet stående. Søstra Karin døpte båten først for "Plenfjord" etter at den hadde stått i ti år, smiler Finn Ståle.

Fersk pensjonist

- Han ble pensjonist for to år siden, og nå har han endelig fått tid. Han og samme mannskap som nå gjorde samme forsøk på å dra nordover for to år siden, men da fikk de totalt motorhavari. I vinter fikk han flunkende ny motor fra USA, og nå har visst alt gått helt etter planen.

Vel i land, omgitt av mange gratulanter bekrefter Thor at båten har oppført seg prikkfritt. - Det er en glitrende sjøbåt, og den er rask. Vi har holdt marsjfart på 28-29 knop, så vi er kommet oss fort nordover. Det har vært en herlig opplevelse dette, og det var moro å bli tatt i mot på denne måten sa han, mens champagnekorken spratt.