– Vi så et innslag på BBC med bilder fra hvalsafari utenfor Andøya og da sa vi med en gang; dette ser kult ut, dit drar vi, sier Gourlay.

LES OGSÅ: BBC filmer kval utenfor Andøya

Vi møter henne sammen med de to andre i reisefølget fra England, og tre franskmenn, i brygga til Sea Safari på Andenes. Alle seks reiser til Andenes på egen hånd og målet for turen var klart.

– Vi kommer for å se kvalene, sier Gourlay.

– Vi føler oss heldige

Hun sier at bekjente hjemme i England var litt overrasket over at de skulle reise så langt nord, spesielt i mørketiden. Ifølge Gourlay er det ikke vanlig at engelskmenn reiser på denne typen turer uten at de er organisert av et reiseselskap.

Vil dykke med spekkhuggere

– Vi ønsket alle seks å dykke med spekkhoggerne. Vi kom oss i vannet, men forholdene var for dårlige til at vi fikk sett de under vann, sier Rebekka Peake. Alle de seks er fascinert av mørketidslyset.

– Lyset her er unikt. Jeg tror ikke man finner like fint lys noe sted i verden, sier franske Albert Reynaud. Han og de andre lot seg også trollbinde av nattehimmelen.

– Nordlyset er helt utrolig. Vi har vært ute om natta og tatt mange bilder av det, sier han.

– Ingen av oss hadde sett nordlys før, så vi føler oss veldig heldige, sier Gourlay.

– Fin økning

Franskmennene skal være i Andøy i en uke, mens engelskmennene satte kursen hjem mandag etter tre dager i Andøy. Da Andøyposten snakket med de mandag morgen, så hadde alle vært to turer ute på havet for å se etter kval. De hadde et håp om å få en tredje tur mandag formiddag.

– Det ser dårlig ut for det. Vi har folk ute for å sjekke forholdene nå, men det er ganske mye vind i dag, sier Marten Bril i Sea Safari. Han forteller at både sikkerheten til passasjerene og muligheten for å finne kval er faktorer de vurderer før de bestemmer om de tar kvalturistene ut på havet.

Tre fulle båter daglig

– Når været er bra, så kjører vi daglige turer med stort sett tre fulle båter for å utnytte den korte perioden med lys midt på dagen, sier han, og forteller at det de har mange bookinger fremover.

– Vi har en fin økning fra tidligere år. Det har vært en eventyrlig utvikling siden vi som første aktør startet med vintersafarier for fire år siden, sier Bril.

LES MER: I tirsdagens papirutgave av Andøyposten kan du lese mer om knallstarten på årets vinterturistsesong. Papiravisen kan også kjøpes elektronisk HER.