I januar og februar ble det solgt 87 personbiler på Sortland til personer i Vesterålen (og Lødingen). Det var syv mer enn på samme tid i fjor. 26 av de solgte bilene var en Toyota. Det gir en markedsandel på 30 prosent. Ved utgangen av februar måned i fjor hadde Toyota til sammenligning en markedsandel på 10 prosent. I fjor toppet Volkswagen salgslistene i Vesterålen foran Mazda og Nissan og med Toyota på fjerdeplass.

- Det finnes ikke et annet bygg i Nord-Norge som er bygd så teknisk avansert Det vanket mange godord da nybygget til Toyota Nordvik på Sortland ble offisielt åpnet torsdag. Strålende fornøyd

Tor Skagen i Toyota Nordvik As på Sortland er strålende fornøyd med utviklingen. Da den nye butikken ble åpnet tett nord for Sortlandsbrua hadde selskapet tilbyd på en rekke biler. Disse ble solgt. I alt ble det omsatt 15 biler i løpet av et par timer. Skagen sier det er flere grunner til at Toyota kommer godt ut på statistikken.

– I fjor hadde vi ventetid på å få levert biler. Det har vi ikke i år. Den nye butikken har også betydning. Den er større og kundene har bedre plass til å gå rundt å kikke på modellene, sier Skagen.

Nytt bilbygg snart i mål Sortland Entreprenør startet utbygginga av Toyota Nordvik AS i april. Går alt etter planen, er bygget helt ferdig rett over jul. Full stopp

Han beretter at det er «full stopp» i salget av dieselbiler. En hybridbil (RAV 4) er selskapets bestselger. Dette fremgår for øvrig også klart av statistikken.

Så langt i år har Skagen og hans medarbeidere rullet ut 16 nye Rav 4. Det betyr at nesten hver femte bil som ble solgt i distriktet i januar og februar var en bil av denne typen.

Toyota-modellene Auris, Yaris og CH-R plasserer seg for øvrig som nummer åtte, ni og ti på toppselgerlisten. Topp-5-listen preges ellers av Volvo, som har tre modeller (XC90, V40 og V90) blant de fem mest solgte etter to måneder. Nissan hadde har så langt den nest mest solgte bilen i Vesterålen med modellen Qashqai.

Skagen sier at tallene nok vil jevne seg mer ut etter hvert. Et kommunalt anbud kan for eksempel plutselig gi salg av 10-15 biler. Dermed påvirkes statistikken også sterkt av dette, påpeker han. Skagen gleder seg likevel stort over tallene så langt.

Bedre enn snittet

Toyota Nordvik As på Sortland presterer betydelig bedre enn Toyota på landsbasis. Toyota har så langt en markedsandel i Norge på 11,6 prosent, og ligger på andreplass bak Volkswagen, som har en markedsandel på 14 prosent. Det betyr at Toyotas markedsandel på Sortland er 157 prosent bedre enn markedsandelen for hele landet.

Dette er det 10 mest solgte bilmodellene så langt i år på landsbasis (rangering i Vesterålen i parentes)

1. Volkswagen Golf (6)2. BMW i33. Volkswagen Passat4. Toyota Rav4 (1)5. Nissan Leaf (20)6. Toyota Yaris (8)7. Mitsubishi Outlander (27)8. Toyota Auris (9)9. Skoda Octavia10. Volvo XC90 (3)

Det er Opplysningsrådet for Veitrafikk (OFV) som samler sammen tallene. I februar ble det solgt 18,8 prosent flere biler enn i februar i fjor.