I årets valg gikk Arbeiderpartiet betydelig frem i Lødingen og fikk over 40 prosent av stemmene.

I alt kapret partiet sju mandater, men måtte dermed finne en samarbeidspartner med minst to mandater for å sikre et flertall av de 17 mandatene i kommunestyret.

Beholder ordførervervet

Ordfører i Lødingen, Hugo Jacobsen (Ap), fortsetter i jobben de neste fire årene. Foto: Odd Leif Andreassen

Før valget samarbeidet Arbeiderpartiet i Lødingen med Senterpartiet og SV, men nå er det klart at partiet de neste fire årene skal samarbeide med Fremskrittspartiet.

Det bekrefter Arbeiderpartiets Hugo Jacobsen til VOL.

I et innlegg på Facebook har partiet har publisert samarbeidsavtalen mellom de to partiene.

Av samarbeidsavtalen fremgår det at ordførervervet vil bli værende hos Arbeiderpartiet, og at Hugo Jacobsen fortsetter i denne rollen. Fremskrittspartiets Bjørn Moen blir varaordfører.

I formannskapet vil Arbeiderpartiet få to plasser, og Fremskrittspartiet én, mens Felleslisten Venstre/Senterpartiet inviteres til å bli med i samarbeidet og det vil da utløse at de også vil få én representant i formannskapet.

Skal møte Felleslista i morgen

– Jeg har akkurat pratet med dem og vi skal i et møte med Felleslisten Venstre og Senterpartiet i morgen og diskutere om de ønsker å tilslutte seg samarbeidsavtalen, sier Jacobsen.

Om å samarbeide med Frp de neste fire årene, sier Jacobsen at han tenker det skal gå helt fint.

– Vi har jo den siste perioden hatt et veldig godt klima i kommunestyret og det er en sterk ambisjon om at det skal fortsette sånn.

Fri for politisk ideologi

I samarbeidsavtalen står det blant annet at partiene er enige om at et hovedfokus den neste perioden vil bli å få orden på økonomien og komme seg ut av Robek-lista.

– Om du ser på samarbeidsavtalen så ser du at den er fri for politisk ideologi, sier Jacobsen.

– Vi tar heller og konsentrerer oss om det som er viktig, å få Lødingen ut av Robek. Og ikke minst at vi skal få en positiv utvikling. Det avtalen legger mye opp til er blant annet at vi skal satse mer på næringsutvikling og få en næringsutviklingssjef.

Hovedfokus på økonomi

Partiene er ifølge avtalen også enige om å ikke øke, men snarere gradvis redusere og etterhvert fjerne eiendomsskatten i kommunen. Kommunale bygg av verdi som kommunen ikke lenger har behov, for skal selges. Og kommunen skal gjennomgå sine tjenester og enheter for å identifisere hvor andre kommuner eller tjenestetilbydere kan gjøre dem like bra eller billigere.

– Det er en offensiv samarbeidsavtale, som vi tror at skal ta Lødingen et steg videre mot flere arbeidsplasser, tilflyttere og å få snudd den negative befolkningsutviklingen både inne på Lødingen og i Vestbygda, sier Jacobsen.

Avtalen sier videre blant annet at kommunens arealplan skal rulleres den kommende perioden, at det skal utarbeides en hovedplan for vann og avløp, og at gjenstående vannverk i Vestbygda skal ferdigstilles.

Partiene har også avtalt at prosjektet med nytt oppvekstsenter i Lødingen Vestbygd skal ferdigstilles, står det i avtalen.