- NAF og EuroNCAP kunngjør resultatene av tolv nye biler som er krasjtestet. Denne månedens topp score med fem stjerner er Audi Q3, BMW 1-serie, Chevrolet Captiva, Ford Ranger, Huyndai Veloster, Mercedes M-klasse, Opel / Vauxhall Astra og Opel / Vauxhall Zafira Tourer, Fiat Freemont, Lancia Thema og Toyota Yaris. Lancia Voyager ble tildelt fire stjerner, forteller Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

- Det mest oppsiktsvekkende resultatet i denne testen er Ford Ranger, første pick-up som oppnår fem stjerner, med imponerende resultater i alle deler av NAF og Euro NCAPs vurderinger. Denne tredje generasjon av modellen er designet og konstruert av Ford Australia og markerer en betydelig forbedring i forhold til den forrige Ranger som ble testet i 2008. Da fikk den kun to stjerner i vurderingen av sikkerheten til voksen passasjer foran. Spesielt bra er Rangers 81 % høye score for påkjørsel av fotgjenger. Dette er høyeste poengsum som er registrert for alle kjøretøy testet av NAF og Euro NCAP så langt, og dermed setter den en ny standard på dette området. Dette gir en bedre beskyttelse av fotgjengere i tilfelle ulykke. Med så god fotgjengerbeskyttelse vil Ford Ranger utvilsomt heve standarden for sikkerhet i kategorien pick-up-biler, som inntil nå ikke har vist seg å være den tryggeste så langt og derfor setter den en ny standard i dette segmentet, sier Engebretsen.

Andre biler som fikk god score for fotgjengerbeskyttelse er BMW 1-serie, Mercedes M-klasse og Toyota Yaris, alle scoret mer enn 60 % av tilgjengelige poeng, som blir den nedre grense NAF og Euro NCAP vil sette for å oppnå fem stjerner fra 2012. BMW 1-serie er også utstyrt med Assist Advanced eCall, et automatisk nødanropsystem som belønnes i henhold til Euro NCAP Advanced.

I denne testen utgis også resultatene av Lancia Thema, Lancia Voyager og Fiat Freemont, de første krasjtestene etter at italienske bilprodusenten Fiat tok over Chrysler. Lancia Thema fikk 5 stjerner, mens den nye Lancia Voyager tidligere testet i 2007 under navnet Chrysler Voyager, fikk fire stjerner. Den nye Lancia Voyager har bedre sikkerhet, men den henger fortsatt etter med 79 % for beskyttelse av voksne og 67 % for beskyttelse av barn. På plussiden viser den også lovende fremgang i beskyttelse av fotgjengere, sammenlignet med resultatene fra 2007 da forrige generasjons modell ikke scoret noen poeng og dermed ikke ble tildelt stjerner i denne kategorien. Fiat Freemont, en syv-seters flerbruksbil bygget på Dodge Journey, oppnådde også fem stjerner i total vurdering.

- Fiat Freemont, M-klasse Mercedes, Lancia Thema og Lancia Voyager er i tillegg utstyrt med aktive panser for å bedre fotgjengerbeskyttelse. På disse bilene er det sensorer som oppdager når en fotgjenger har blitt rammet og aktivt løfter panseret for å gi større klaring til harde strukturer under. Selv om det er oppmuntrende at noen produsenter investerer i high-tech tiltak for å beskytte fotgjengere, er det fortsatt rom for ytterligere forbedring, avslutter Engebretsen.