39 prosent av oss gjemmer husnøkkelen på et lurt sted av og til, viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Jernia.

- Det er rart at så mange fortsatt bruker til denne formen for adgangskontroll til boligen. Tiden da det var trygt er for lengst forbi, sier Bjørn Haugsvær i Jernia-gruppen.

Garasjen eller under steiner og heller, er de vanligste gjemmested. Men den klassiske dørmatta er også fortsatt i bruk. En av ti gjemmer den der.

- Meningen er at familie eller venner skal finne nøkkelen, men med så lite kreativitet er sjansen stor for at andre finner den først, sier Haugsvær.

I byene er det færre som legger husnøkkelen på lure steder, i Oslo er andelen 27 prosent.

Kode vanligere

- Enten bør man få laget husnøkler til alle i familien som behøver en. Da øker også risikoen for at noen kommer på avveier. Eller så kan man vurdere å gå over til boliglås med kode, sier Haugsvær.

Jernia tror at kodebaserte låser kommer til å bli vanligere fremover.

- På arbeidsplasser har elektronisk adgangskontroll vært i bruk lenge. Mange skal ha tilgang til de samme dørene. Men det er først og fremst design og utforming som har gjort dem uaktuelle for boliger. Nå skjer det imidlertid mye på designsiden, samtidig som prisen er på vei ned, sier Haugsvær.

En elektronisk huslås kan åpnes med fjernkontroll eller brikke, men vanligst er det kun å bruke kode. De kan også ha midlertidige koder, slik at for eksempel en håndverker kan ha adgang i 24 timer.

Lavere erstatning

At tyver finner nøkkelen og låser seg inn, betrakter forsikringsselskapene på samme måte som om de tar seg inn gjennom et åpent vindu. Sikkerhetsforskrifter for innbruddserstatning sier at nøkkel skal oppbevares utilgjengelig for uvedkommende.

- Å gjemme nøkkelen slik at hvem som helst kan få tak i den, er et brudd på forskriften, men vi vurderer hvert tilfelle for seg. Et kort fravær fra hjemmet vil kunne gi lavere erstatningsreduksjon enn om man reiser bort for en lengre periode og har nøkkelen på er ''lurt'' sted, sier fagsjef Arne Lycke i If Skadeforsikring.

I vurderingen er også graden av oppfinnsomhet avgjørende.

- Under dørmatta eller i en åpen postkasse er opplagte steder for en tyv å lete. I et forsikringsoppgjør skilles det også på om nøkkelen var plassert rett ved huset eller om den var gjemt et stykke unna bygningen, sier Lycke.