Bakgrunnen er  at testsenteret vil gjennomføre en øvelse i samarbeid med utenlandske marine styrker. Utfordringen er at øvelsen bare kan gjennomføres dersom hele fiskeflåten legges til land i området der aktiviteten skal finne sted, midt i høysesongen for skreifiske, skriver Fiskeribladet Fiskaren.

Nestleder i Nordland Fylkes Fiskar,  Jan Fredriksen, sier til NRK, at prøveskytingen er uaksaptabel og at den kan føre til milliontap.

– Alle vet at vi gjennomfører skreifisket på den tiden av året, med aktivitet 24 timer i døgnet. Det området som berøres av denne skytinga er midt i matfatet, sier han til NRK Nordland

Andøya Test Center spesialiserer seg på oppdrag for forsvarsindustrien, og er partner med Andøya Space Center. Senteret er det eneste av sitt slag i Norge, og tester blant annet nye militære raketter, våpensystemer og jagerfly.

Daglig leder Jan Gunnar Olsen ved Andøya Test Center forteller at de har gått inn i en dialog med fiskerne.

– Vi har forsøkt å begrense skadevirkningen overfor fiskeriene, blant annet ved å redusere aktivitetene til to ettermiddager og en tidsperiode på bare noen få timer hver gang, sier Olsen til NRK

Å flytte øvelsen til et senere tidspunkt, er ifølge Olsen ikke aktuelt. Jan Fredriksen er uansatt redd for hva konsekvensene kan bli og frykter at over hundre fartøy kan bli berørt.