Busslaster med ungdom valfarter til Rock Mot Rus fra alle kroker og kriker i Nord-Norge. Særlig Finnmarkingene får mer og mer sans for festivalen på Andenes, og i år kom det to busser med 49 ungdommer fra Alta.

– Festivalen gir godt samhold, og siden det er dyrt å reise på festivalen hver for seg, så fant vi ut at det var best å organisere oss, slik at vi får fraktet ungdommen i buss, sier reiseleder Enya Safin.

– Flere av oss har vært på festivalen flere år tidligere, og i fjor samlet vi oss og fant ut at vi ønsket å starte ungdomsklubben for å få organisert innsamling til bussutgifter som kunne frakte oss nedover hvert år, sier Safin.

Dugnad

Hun synes det er fint å engasjere ungdommen til å være med på kultur, og inspirere til å ha det gøy uten rusmidler.

– Vi har prød å gjøre transporten mest mulig rimelig, og vi har hatt en fast egenandel på 100 kroner for ungdommene. Resten har vi gått sammen om å få til på dugnad. Det er ikke alle som har råd til å dra på festival, så da er dette et flott alternativ, sier hun.

Generelt sier hun at det er vanskelig å få med ungdom på konserter, men på Andenes blir det mer interessant, siden man da møter mye folk, og det er mer sosialt.

– Fett å komme hit

Sune Jakobsen er en av ungdommene som er med på den 18 timer lange kjøreturen for å komme seg på festival.

– Det er «fett» å komme hit. En fantastisk rå ferie. Jeg får energi som bare det, sier han.

Varg Johnsen synes festivalen er artig.

– Vi treffer massevis av ungdommer, og får sett masse band. Det er tredje gangen jeg er med, og det er alltid like bra å være her. Vi bor på madrass på Folkets Hus, sier han.

Antallet fra Finnmark er doblet fra i fjor.

– Det er bare å spre ordet. Vi setter gjerne opp en tredje buss til neste år, dersom ungdommene vil, avslutter Safin.