Inga selv tar det hele med knusende ro.

Jeg er jo inhabil. Det er helt tydelig, men det er vel heller ikke tema. Habilitetsspørsmålet går vel mer på min relasjon til Rune Kvannli.

Inga reagerer kraftig på informasjonen Alpha Konsulent kommer med i brevet til Sortland kommune.

– Jeg begynner å lure på hvor desperate AMK Eiendom er. I brevet tas det jo opp at han giftet seg i Børselv og at han er av samisk opprinnelse. Dette er jo tanker og handlinger fra Alpha Konsulent som ikke hører hjemme noen plasser og jeg stiller spørsmål til fremgangsmåten, sier Inga.

Reintur

Alpha Konsulent tar opp flere habilitetsforhold. For eksempel  pekes det på at Rune Kvannli har gått på skole med saksbehandleren som behandlet en habilitetsinnsigelse hos fylkesmannen. Datteren til Arild Inga jobber i samme avdeling.

Kvannli selv ville ikke uttale seg om saken da vi snakket med han i forrige uke. Han ville da ikke kommentere hva slags relasjon han har til Inga, som altså driver med reindrift. Sametinget har levert en innsigelse mot arealplanen.

Kvannlis forhold til Inga er for øvrig kjent for Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. I en habilitetsinnsigelse kom det fram at Kvannli hadde vært med Inga på reinsaking i ett tilfelle, men de er ikke personlige venner. Dette støttes av Inga.

– Vi er venner på Facebook, men vi har vel knapt hatt kontakt siden den reinflyttingen, sier Inga.

Fylkesmannen kom fram til at Kvannli var habil.

– For meg er hele denne saken «hinnsides». Jeg syns det er spesielt for et selskap som AMK Eiendom. Hvor mye penger skal de bruke på en konsulent om graver på den måten han gjør, spør Inga. Han stiller også spørsmål ved ressursbruken til AMK.

– Graver ikke

Rolf Lossius og AMK Eiendom skriver følgende da vi gir dem tilsvar på uttalelsene fra Inga:

– Hverken AMK-Eiendom AS eller gjennom Alpha Konsulent AS har man brukt tid på å «grav» fra disse data, men har fått de tilsendt fra engasjerte innbyggere. Man har sammenfattet all informasjonen og forkastet det som ikke kunne verifiseres, skriver Lossius og fortsetter:

– Når administrasjonen utelater å innarbeide politiske vedtak i utlegging til 2. gangs høring, og til å foreslå avgrensning av areal og stenging 1/3 del av året, gir det noen signaler som går på tvers av de politiske føringene. Med bakgrunn i disse foskjellige signalene som kommunen sender, har engasjementet fra innbyggerne økt inn til oss. Å kommentere enkeltmomenter i vår opplisting, vil fort bli feil. Vårt spørsmål til Sortland kommune har vært om summen av alle relasjoner kan innebære habilitetsspørsmål, eller om tilliten til objektivitet i saksbehandlingen blir svekket, sett i lys av hvordan masseuttaket på Kingelen har vært behandlet fra september 2016 i arbeidet med arealplanen. Vi ønsker ikke ytterligere å kommentere Arild Inga sine meninger, skriver Lossius.