– Jeg har så vidt vært i Vesterålen for å fiske, men jeg har aldri tjent penger der. Jeg er lei av alt gnålet om hvor fint det er der og hvor mange hyggelige folk som bor i Vesterålen.

Så da er det jammen på tide at jeg reiser dit selv for å se om det stemmer. Jeg gleder meg i alle fall, sier en munter Tufte Johansen til Sortlandsavisa.

Supersuksess

Forestillingen Mann (44) hadde premiere i februar i fjor og er foreløpig sett av over 100. 000 nordmenn. I showet, som er en ren stand-up forestilling, snakker den profilerte komikeren om eget liv og ting han er opptatt av.

– Menn på 44 er en gruppe som vanligis ikke får så mye oppmerksomhet, og jeg tenkte at det var på tide å gjøre noe med det. Neida, men med denne forestillingen føler jeg virkelig at jeg står på scenen som en vanlig mann, og ikke en kjendis.

Det er veldig befriende. Jeg kunne neppe gjort denne forestillingen for 20 år siden, som blant annet kommer av erfaring og modenhet, sier han.

Kvalitet

Selv om Tufte Johansen prater om både store og små emner i forestillingen, er det i hovedsak bare en ting som teller når han går på scenen, nemlig at folk skal le, og helst så mye som mulig.

– For en komiker er jo det er jo det som er indikatoren på om det går bra eller ikke. Målet mitt er at hver forestilling skal være noe av det aller beste folk har sett, slår han fast.

Improvisasjon

Selv om Tufte Johansen har spilt forestillingen mange ganger, er det knapt en utgave som blir lik den forrige. Publikum i Kulturfabrikken kan derfor vente seg sekvenser og morsomheter som absolutt ingen har sett før.

– Jeg improviserer mye og snakker mye med publikum. Og i den forbindelse kan det oppstå mange artige situasjoner. Så jeg håper det er noen som vil prate med meg i Sortland,  sier han.

Den løse snippen er noe av det komikeren liker aller best med stand up-formatet. Samtidig understreker han at har et manus som ligger i bunn.

– Dette er ikke akkurat Ibsen, så det er ikke helt låst. Men hovedessensen i forestillingen er den samme fra gang til gang. Det er først og fremst improvisasjonssekvensene som endrer seg, sier Mann (44), som etter hvert har blitt 45.

Flink regissør

Regien på forestillingen er signert Thomas Giertsen. Han hadde tro på at showet kom til å bli en suksess fra dag én.

– Thomas er en flink regissør og har vært til stor hjelp, blant annet når det gjelder hva som skulle kuttes fra det opprinnelige manuset. Han spådde at forestillingen ble en suksess og kom til å bli sett av 40-50.000.

Nå er forestillingen sett av dobbelt så mange, noe jeg er veldig stolt av, sier Tufte Johansen.

Nytt tv-show?

Selv om Tufte Johansen har skrevet manuset selv, har han rådført seg med flere kolleger underveis i skriveprosessen, inkludert Dagfinn Lyngbø, Anne Kath Hærland og Harald Eia.

– Det har vært nyttig å snakke med kolleger som kan stand up bedre enn meg, og jeg har tatt til meg mange av tipsene, forteller han.

Apropos  Harald Eia, skal tro om de to gamle parhestene planlegger å lage et nytt komiprogram av typen de gjorde i glansdagene?

– Vi skriver på forskjellige ting, men det er litt tidlig å si hva som kommer ut av det, slår Bård Tufte Johansen fast.