(Margrethe Nermark/Harstad Tidende)

«Norovirus er svært smittsomt og spres lett fra person til person på steder hvor mange folk samles, eller folk bor tett», skriver FHI på sine nettsider.

– De som har omgangssyke eller mistenker at de kan være smittet, for eksempel etter å ha vært i kontakt med personer som er syke, bør være ekstra nøye med håndhygienen. De bør ikke tilberede og servere mat til andre, sier seniorrådgiver Horst Bentele ved FHI.

Med god håndhygiene menes hyppig håndvask med såpe og rennende vann. Studier har vist at alkoholbasert hånddesinfeksjon som sprit har begrenset effekt mot norovirus.

Når kan du gå tilbake til skole og jobb?

Vanligvis kan du vende tilbake til skole eller jobb når du føler deg frisk igjen.

Barn i barnehage eller personer som håndterer mat (for eksempel storkjøkken, kantine, restaurant eller lignende) bør ikke vende tilbake til barnehage eller arbeid før 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg.

Varsling

Ved mistanke om utbrudd av norovirus ved en helseinstitusjon skal man varsle kommunelegen og FHI gjennom CIM-VESUV (system for utbruddsvarsling).

Hvis det har gått mer enn fire dager fra siste syke pasient eller ansatt ble symptomfri til neste sykdomstilfelle, varsles det som to separate utbrudd.