Ei pressemelding fra Meteorologisk institutt slår fast at juli har vært en svært tørr måned for Nord-Norge sin del.

Målestasjonen Bø i Vesterålen III hadde hele 83 prosent mindre nedbør enn normalt, kun 8,3 millimeter nedbør totalt, og var dermed den tørreste målestasjonen i hele landet.

Til sammenligning hadde den våteste målestasjonen, Liarvatn i Rogaland, 503,5 milimeter nedbør. De hadde altså over 60 ganger så mye nedbør som Bø i Vesterålen.

43 år siden sist

Det er 43 år siden sist det var målt så lite nedbør i Bø, ifølge klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Helga Tilley Tajet.

Vi skal faktisk helt tilbake til 1980 før vi kan se lignende forhold.

– Det vil jo være år-til-år-variasjoner. Det som har vært nå er at det har vært lavtrykk over Sør-Norge, som har gjort at det har blitt mer østlig vind i nord. Noe som har gjort at det har blitt varmere og tørrere da, sier hun til VOL.

I løpet av de siste hundre årene, har det kun vært tre perioder som har vært like tørre, hvis man legger til 1927 og 1930, forklarer klimaforskeren.

Sørpå har imidlertid tilstandene vært helt annerledes. I store deler av Sør-Norge har det vært en «svært våt» eller «ekstremt våt» måned, ifølge Meteorologisk institutt.

Klimaforsker Helga Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt kan fortelle at juli har vært en usedvanlig tørr måned for Vesterålen sin del, og spesielt i Bø. Foto: Magne Velle

Varmt på Sortland

Tajet kan dessuten opplyse om at det ble målt 26,3 grader på Sortland mandag.

Dermed fikk Sortland en sjelden fjerdeplass som et av de varmeste stedene i Norge. I Setså ble det målt 27,6 varmegrader, og stakk dermed av med seieren.

Juli var en «varm» eller «svært varm» måned for nordlige deler av Nordland og i Troms, og foreløpig er det ingenting som tyder på at det skal gi seg.

Hittil i dag er nemlig Sortland det varmeste stedet i hele Norge med 24,8 grader, ifølge Tajet.

Så gjenstår det å se om den rekorden holder seg.