Selv om Helse Nord enda ikke har pekt på hvilke enheter det vil kunne komme endringer hos, uttrykker Tove Mette Bjørkmo og tidligere kommuneoverlege Arne Vassbotn sterk bekymring.

– Vi vil si veldig tydelig ifra at kutt i akuttberedskap og fødetilbud ikke er en god løsning for dette samfunnet - vesterålssamfunnet. Det er en dårlig løsning. De må se på hvordan de kan drifte mer økonomisk, sier Bjørkmo.

Både Bjørkmo og Vassbotn understreker at dette vil forsterke de demografiske problemene landsdelen allerede er påvirket av.

– Da er det mange som ikke blir værende. Vi kan også risikere at bedrifter tenker: «Nei, her kan vi ikke etablere oss», sier Bjørkmo.

Fraflytting og rekruttering er allerede en stor utfordring. I tillegg kan man risikere at bedrifter ikke ønsker å etablere seg heller, mener Bjørkmo.

– Vi vet at innenfor industrien så er det vesentlig å ha et akuttilbud. Fordi det er nødvendig, sier hun.

Handler om tryggheten

De mener man bør se på hvordan man kan ta ned kostnadene, men allikevel beholde akutten og fødeavdelingen.

– Det er selve grunnsteinen i det å ha et sykehus, og plutselig har vi faktisk ikke et sykehus lenger. Har vi ikke akutt- og fødeavdeling, så vil det gå utover befolkningen igjen, sier Bjørkmo.

Vassbotn forteller at han har snakket med unge kvinner som har vært tydelige på at de ikke ønsker å bli boende, om de blir nødt til å dra til Bodø for å føde.

– Det er ikke trygt. Det er jo veldig lett å forstå. Man bekymrer seg nok selv om man har et godt fødetilbud, så det vil jo bli mye verre. Det blir jo et problem for hele familien, sier han.

– Vi har kjempet for fødeavdelingen og akuttberedskapen før og vi har klart det. Så vi mener de må snu flere steiner enn å legge ned avdelinger, de må se på hvordan de bruker pengene. Det å bare basere seg på å leie inn vikarer er ikke metoden, fordi det er veldig dyrt. De må gjøre det på andre måter med rekruttering, sier Bjørkmo.