foto
Leder i Vesterålen sykkelklubb, Robin Jakobsen. Foto: Paal Fondevik

Sommersesongen har så vidt starta, og det betyr at sykkelsesongen er godt i gang med mange sykkelritt rett rundt hjørnet. Leder i Vesterålen Sykkelklubb, Robin Jakobsen, tror at mediedekningen til de store sykkelrittene har hjulpet med å påvirke andre til å begynne å sykle.

– Om vi sammenligner med 5-10 år tilbake så har det blitt mye mer interesse og engasjement rundt sykling og de store sykkelrittene har vel en del med det å gjøre, sier Jakobsen.

Populær idrett

Det er ikke bare Tour de France og Arctic Race som har gjort sykling så populært, men mange trår til sykling fordi det er mye mer skånsomt for kroppen enn veldig mange andre populære idretter.

– Det å sykle er ikke så skadelig for kroppen som for eksempel fotball er, så det er en grunn til at mange starter å sykle, forklarer Jakobsen.

Samtidig er det ikke bare mindre skader som lokker folk ut på sykkelsetet. Det er gjør nemlig også naturen som Vesterålen har å tilby.

– Naturen har mye å si for at sykling har blitt populært. Vi har spesielt mye fin natur og gode sykkelstier på Hadseløya, sier Jakobsen.

Den store styrkeprøven ble nettopp arrangert i helgen 19 - 21.juni, men Jakobsen mener at å sykle Trondheim – Oslo ikke lenger er så populært blant syklistene i Vesterålen Sykkelklubb.

– I løpet av de siste åra så har det kommet flere og flere sykkelritt mer lokalt, så det blir heller større fokus på de rittene enn den store styrkeprøven, sier Jakobsen.

Han forteller også at Birkebeinerrittet har blitt mye mer populært.

Jevn trening

Det er nemlig ikke bare-bare å sykle store sykkelritt.

– For å få en behagelig tur må en trene godt i forveien, sier Jakobsen.

For å trene seg opp til et ritt så må en sykle jevnt og trutt gjennom hele sesongen og i tillegg bygge opp en god grunntrening.

– Om en bare møter opp til et ritt, eller har trent lite i forveien så vil en få en veldig ubehaglig tur, noe som ikke er å anbefale, forklarer Jakobsen.

Da holder det ikke å bare trene på sommeren, for det er fortsatt mulighet å sykle på vinteren.

– Det er gode og varme klær og piggdekk som skal til for å sykle på vinteren, sier Jakobsen.

Innetrening

De som ikke er så fullt bekvem med glatte veger tar ofte treninga med seg inn på spinningstimer eller sykler på treningssenter. Noen bruker ski som alternativ trening.

Treningssenteret Stamina Sortland merker godt at sykkelsesongen er i gang.

– Normalt at vi rundt 7-8 spinningstimer i uken. Da har vi to morgentimer i uken som er veldig populære. Nå i sommer har vi bare to timer i uken, sier Birgith Knutsen som er driftsleder ved Stamina Sortland.

Hun legger også til at de har avtale med sykkelklubben om at medlemmene kan sette medlemsskapet på pause når våren og sommeren kommer, slik de kan sykle ute i Vesterålens fine natur.