I dag kan vi presentere den lokale listen over alle de splitter nye biler som ble solgt til innbyggere i Hadsel kommune i løpet av 2015. Det har vært en formidabel nybil-vekst i Norge det siste året, men i Hadsel har man ikke bidratt til denne utviklingen.

Les også: Flest ville ha Volkswagen i Vesterålen

Nye i Hadsel

Alt i alt var det 66 helt nye biler som rullet ut av bilforretningene og ut til innbyggere og bedrifter i Hadsel kommune. Dette er åtte færre enn året før, en reduksjon på nesten elleve prosent. Men vi kan i hvert fall kåre Toyota RAV4 til vinner i Hadsel. Det ble registrert seks eksemplarer av denne japanske modellen i løpet av fjoråret, noe som gir en markedsandel på ni prosent i kommunen.

På andreplass kommer Subaru Outback, med fem utgaver. Denne er ikke engang med på Topp 20 i Norge. Tredjeplassen i Hadsel deles mellom tre merker, som alle utkom i fire eksemplarer her. Det er Toyota Auris, Nissan Qashqai og elbilen Nissan Leaf.

Les også: Dette er den mest populære bilen i Vesterålen

Stor økning i Norge

I hele Norge ble det solgt totalt 150.686 personbiler i fjor. Dette er en økning på knapt 6.500 biler, som er 4,5 prosent vekst. Det må sies å være en meget god økning. Den tilsvarende veksten fra året før var på «bare» 1,4 prosent. Så det er liten tvil om at nybilsalget har vært på kraftig opptur gjennom 2015.

Volkswagen Golf er landets desidert største bilmerke, og sprengte alle rekorder i fjor. I følge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) gikk det ut hele 16.388 VW Golf til norske kjøpere i fjor. Dette gir en markedsandel på nesten elleve prosent. Altså var mer enn hver tiende nye bil en VW Golf i fjor. Det hersker liten tvil om at den populære e-Golf drar disse tallene til uante høyder. I Hadsel har den ikke fullt så godt «veigrep», da kun to biler ble registrert her.

Les også: Solgte landets største traktor

Elektrisk topp

Elbiler og hybrid-biler markerer seg kraftig på Norsktoppen. I listene fra OFV skilles ikke drivstofftypene, men det er liten tvil om at flere av modellene scorer høyt på elbil og hybrid. Nå er også mange på full fart frem med plugin hybrid.

Bak Golfen er det mye tettere på listen i Norge. Toyota Auris har lenge vært ledende på hybrid-fronten, og er nummer to med 4.890 utgaver. Skoda Octavia er nummer tre med 4.280 nye biler. Disse har da en markedsandel på om lag tre prosent her til lands. Toyota Yaris er nummer fire, og så ser vi at den populære sportsbilen Tesla Model S har krøpet helt opp på femteplass med over 4.000 eksemplarer.

Leasingbiler kan utgjøre en viss svakhet i regnskapet per kommune. Enkelte av dem som leaser kan bo i en annen kommune en bilforretningens adresse. Disse bilene havner som oftest i «rett kommune» likevel, da mange av forretningene registrerer leietakers adresse på bilen.

Nye biler i Hadsel

AntallAndel
Toyota RAV4  - 6Subaru Outback  - 5Toyota Auris -  4Nissan Qashqai - 4Nissan Leaf -     4Volvo V40 -        3Toyota Yaris -     3Subaru Forester - 3Mazda CX-5          2Volkswagen Golf   2Mazda CX-3          2Volkswagen Tiguan 2Ford Fiesta               2Peugeot 308            2Volkswagen Passat  2Volvo V60                29,17,66,16,16,14,54,54,53,03,03,03,03,03,03,03,0