29. mai åpner kafeen som foreløpig er lokalisert i 2. etasje på studentstuen, rom 208, i hotellfløyen på Hurtigrutens Hus.

- Plass å møte nye venner

Kafé1 er et kommunalt prosjekt som varer frem til 1. januar 2018. Det driftes med fylkeskommunale midler. Dersom prosjektet lykkes kan tilbudet videreføres.

- Vi har som mål å skape et trygt, daglig aktivitetstilbud til mennesker i rehabilitering innenfor rus og psykisk helse. Dette tilbudet er og skal være rusfritt. Man trenger ikke vedtak eller noe som helst. Vi ønsker å nå alle som sliter med disse problemene, sier fagarbeider med videreutdanning innen rus og psykiatri, Roar Nordahl.

Kaféen vil i første omgang være åpen mandag til og med fredag. Der kan besøkende kjøpe kaffe og et varmt måltid rimelig.

- Dette skal være en uformell møteplass hvor man kan treffe nye venner. Et sted hvor folk kan møte andre folk, kanskje i lignende situasjon som dem selv.

I tillegg til kaffe, mat og prat vil det ligge noen spill, mens andre aktiviteter vil komme etterhvert.

- I første omgang er det viktig å ikke ha for mange aktiviteter.

Brukerstyrt

Nordahl vil fungere som en slags styrer og miljøarbeider på Kafe1. Han er nyansatt i Hadsel kommune, men har mange år med erfaring bak seg. Han har jobbet i psykiatrien med ungdom og rus, og har flerfoldige år på DPS bak seg.

Kafé1 er inspirert av prosjekter i Tromsø og Narvik som har holdt på med dette i mange år, gjennom KafeX og KafeExit. KafeExit i Narvik har blitt brukerstyrt, noe kommunen håper at også Kafe1 på Stokmarknes skal bli.

- Da vil noen få en jobb å gå til og få eierskap til Kafé1.

Erfaringene fra både Tromsø og Narvik er mange, blant annet at matservering fungerer bra.

- Det er to ting alle mennesker har til felles, og det er forhold til vær og vind og forhold til mat. Så da har de iallefall noe å snakke om.

En dag utendørs

- Vi er helt i oppstartsfasen, og kan ikke sammenligne oss med Narvik og Tromsø, men vi håper å klare å skape et trygt sted. Noe å stå opp til om morgenen og se frem til.

Etterhvert ønsker Nordahl at de kan komme seg ut i naturen, kanskje en gang i uka.

- Det kan være en tur i fjæra, bare for å få folk ut av stua. Men vi mangler kjøretøy, så ta gjerne kontakt dersom du har en minibuss, sier Nordahl.

Han sier at man håper etterhvert å kunne flytte tilbudet inn i kjelleren, der det er biljardbord og flere aktiviteter. Lokasjonen på Hurtigrutens Hus mener Nordahl er veldig passende, ettersom kulturhuset er en anonym plass.

- Du skal komme som du er, og trenger ikke unnskylde deg eller forklare noe som helst.

Både sykehuset, kommunen og politiet er kjent med Kafe1. Og alle er positive.