Sortland kommune får 12,2 millioner kroner, Bø kommune 8,9 millioner og Hadsel nærmere 6 millioner.

Som et ledd i regionreformen overtok fylkeskommunen ansvaret for forvaltning av de statlige tilskuddsmidlene til bredbånd, heter det i en pressemelding fra fylket.

Varaordfører Tove Mette Bjørkmo i Sortland sier i en melding til VOL at det er en gledens dag for Sortland når fylkesrådet har bevilget 12,25 millioner kroner i tilskudd.

– Vi er strålende fornøyd med at Sortland er prioritert med så mye penger, og det er viktig at det blir bygd ut bredbånd i bygdene slik at næringslivet kan utvikle seg i bygdene, og at folk kan bosette seg der og ha et like godt tilbud som i tettbygde strøk, lyder hennes melding.

Varaordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo (Ap). Foto: Rune Nybrott Hals

De områdene som får tilskudd fra fylket er ifølge Bjørkmo:

  • Blokken, 56 husstander,  landbruksdrift og industribygg (skipsverftet, visningssenteret til Nordlaks etc.)

  • Frøskeland, 88 husstander, landbruksdrift og næringsbygg , Vesterålen sementvarefabrikk

  • Valfjorden, 73 husstander + landbruksbygg

– De krisene vi har vært og er inne i nå de siste årene, viser tydeligere enn noen gang hvor viktig den digitale infrastrukturen har blitt for oss alle. Hovedmålsettingen for vår prioritering av bredbåndsmidlene er å sørge for at det digitale klasseskillet mellom sentrum og periferi blir mindre, sier Linda Helen Haukland, fylkesråd for plan og næring, i en pressemelding.

Hun peker på at god bredbåndstilgang blant annet legger til rette for arbeidsplasser i distriktene, gjør skolearbeidet enklere og bidrar til at velferdsteknologi kan tas i bruk.

– Kort sagt: gir en bedre hverdag for alle. Også vi som bor i utkantene skal ha tilgang til den denne digitale infrastrukturen som alle andre tar som en selvfølge, sier Haukland.