50 husstander ble evakuert da dammen ved Storvatnet var nær å briste 29. juni i år.

I brevet fra NVE kommer det frem at direktoratet i juni 2013 etterlyste en såkalt dambruddsbølgeberegning, altså en analyse av hvilke konsekvenser en demningsbrist ville få for området rundt dammen. En slik analyse har NVE aldri fått fra kommunen.

– Følgeskader fra et dambrudd ble vurdert som usikker. Bakgrunnen for dette var spesielt bebyggelsen på Selnes, heter det i brevet.

Politiet sperret av området og evakuerte utsatte beboere. Foto: Marius Birkeland

Justerer opp

Dammen er tidligere foreslått satt i konsekvensklasse 2, men NVE vil etter hendelsen for et par uker siden oppjustere Storvatnet til konsekvensklasse 3.

Dammer som kan medføre fare for mennesker, miljø og eiendom dersom de bryter sammen, blir klassifiserte i konsekvensklasse 4, 3, 2 eller 1. Andre anlegg blir satt i konsekvensklasse 0.

Når NVE vurderer Storvatnet til konsekvensklasse 3, er det med bakgrunn i at flomløpet ikke har definert utforming, og at dammen ble overgravet i forbindelse med utskifting og reparasjon av rør uten tillatelse. I tillegg ser de at omkring 50 husstander ble berørt, og at dette tilsier klasse 3.

Kommunens kriseteam samlet seg på Rådhuset for registrering av de evakuerte. Foto: Marius Birkeland

– Den etterlyste dambruddsbølgeberegningen vil kunne bringe større klarhet i konsekvensene ved et eventuelt dambrudd, men da den ikke foreligger legges eksisterende erfaringer til grunn for fastsettelse av klasse, heter det i brevet.

Anleggseier er ansvarlig

Det er anleggseier som er ansvarlig for at anlegget til enhver tid er riktig klassifisert, og har også ansvar for å melde fra til NVE ved ulykke eller uønsket hendelse ved anlegget.

– NVE ber Sortland kommune gi en tilbakemelding på hvordan kommunen vil ivareta VTA-funksjonen, og vi ønsker også en forpliktende fremdriftsplan for utarbeidelse av dambruddbølgeberegninger og for den videre oppfølgingen av dammen ved Storvatnet, heter det i et annet brev fra NVE, datert 5. juli.

Frist for tilbakemelding er satt til 21. august.

NVE ber også om at kommunen så raskt som mulig bringer inn en godkjent fagansvarlig for de videre arbeider på Storvatnet, og at det blir vurdert om omfanget av midlertidige utbedringer har en sikkerhetsmessig forsvarlighet som gjør at videre strakstiltak ikke er nødvendige.

– Blir tatt tak i

Dammen er bygd i flere etapper gjennom 60 år, og er en fyllingsdam av samfengte masser uten et definert overløp. Oppdemt volum er på omtrent 1 000 000 kubikkmeter.

Ordfører Tove Mette Bjørkmo er ikke kjent med at det er ting som skulle ha vært gjort, men som ikke har blitt tatt tak i.

– Jeg kommer til å følge opp at de kravene som ligger der gjennomføres, så får fagfolkene i kommunen finne ut hva som skal gjøres, når de kommer tilbake fra ferie, sier hun.

Det har ikke lyktes VOL å få tak i fungerende sjef for teknisk etat for en kommentar.