Det føles som om det har vært kulde i en mannsalder nå. Gradestokken har vist tosifrede minusgrader i månedsvis – og selv om sola er oppe hele tiden så fryser jeg inn til margen.

Da passer det veldig godt med suppe eller gyteretter – kroppen trenger å bli tilført varm og kraftig kost.

KRAFTIG: En god oksekraft helles over kjøtt og grønnsaker før vi legger lokket på gryta og setter den inn i ovnen. Etter tre timer har vi en Boeuf (uten) Bourguignon.

En gryte som er i grenselandet mellom suppe og gryterett er den franske klassikeren Boeuf Bourguignon – oksekjøtt, og grønnsaker kokt i en rik kraft/buljong og burgundervin.

Men du trenger ikke å ofre en flaske god Pinot Noir for å oppnå godt resultat. En boks bayerøl og en halv liter god oksekraft går minst like bra.

Boeuf uten Bourguignon

800 g høyrygg (helst)

150 tørrsaltet bacon

3 gulrøtter

15 sjalott- eller stjerneløk

200 g sjampinjonger

50 cl bayerøl

5 dl kraftig oksebuljong

4 laurbærblader

1 ts. tørket timian

Salt, pepper

KJØTTFYLDE: Bruk gjerne høyrygg i denne biffgryten. Høyrygg trenger lang koketid, men har en god og konsentrert kjøttsmak som gjør det verdt å vente.

Skjær kjøttet i terninger på cirka 4 x 4 centimeter. Del bacon i litt mindre terninger. Del soppen om den er stor. Skrell løken.

I de tradisjonelle oppskriftene skal man brune alt sammen i fett, men vi ønsker å spare tid.

GRØNT: Sopp, sjalottløk (eller perleløk) og gulrøtter gir god smak til biffgryten.

Legg isteden alt sammen i en stor støpejernsgryte, krydre med salt, pepper og timian – og rør godt rundt. Hell over øl og kraft slik at det dekker kjøtt, sopp og grønnsaker.

Sett på lokk på gryta og sett den inn midt i ovnen som er forvarmet til 150 grader. La gryta stå i ovnen i tre timer (eller mer), sjekk om kjøttet er mørt nok før du tar den ut.

Vispet potetmos

400 g melen potet

50 g smør

2 dl matfløte

Salt og litt pepper

Skrell, del og kok potene til de er møre. Bruk en «stamper» til å knuse dem, det skal ikke være noen klumper.

Rør inn rikelig med smør (50 gram er et minimum) og fløte. La smøret smelte samtidig som du visper godt i mosen.

Du kan godt bruke en elvisp – da blir mosen ekstra luftig. Krydre med salt og pepper.

Server med noen rikelige øser med biffgryten i dype tallerkener og topp med frisk persille.

I glassene passer det selvfølgelig veldig godt med rødvin fra Burgund – eller en god norsk bayer.

Bon appétit!