At saken har vært lang og betent, er det liten tvil om. Mens venstresiden mener at problemene startet med en lite gjennomtenkt nedleggelse - om enn midlertidig - fra høyresiden, mener høyresiden at dagens posisjon har hatt all anledning til å gjøre noe med saken, og viser til brutte valgløfter.

Demensplasser på Håløygtunet i Sortland: Vedtok å legge rehabilitering på is - utreder nybygg Administrasjonen mener den planlagte utvidelsen av Håløygtunet vil gjøre det vanskelig med ytterligere utbygging. De vil derfor utsette utvidelsen av demensplassene. Nå skal det utredes nybygg. Valgløfter

Dagens posisjonspartier frontet demensplassene på Håløygtunet som en av sine viktigste saker i valgkampen for ett år siden.

I et debattinnlegg på VOL skrev Rødt at de «med sjølsyn [har] sett at ombygging av den delen av Håløygtunet som fram til i vår hadde sju demensplasser, fortsatt står bygningsmessig urørt. På spørsmål til rådmannen får vi bekrefta at det ikke er praktiske hindringer til at disse rommene kan tas raskt i bruk igjen.».

– Hele opplegget er en skandale. De som må ta ansvaret for dette er administrasjonen med sine vurderinger, samt det politiske flertallet i 2015, bestående av Høyre og Frp, som vedtok å legge ned de sju plassene, sier Christoffer Ellingsen (Rødt).

Han mener at ingen politikere kan kreve en stjerne i boka etter denne saken, men presiserer at man ikke må glemme historikken i saken.

– Dere gikk til valg på rask gjenoppretting av plassene. Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Det har lagt sine begrensninger i saken. Vi trodde plassene skulle bli restaurert innen ett års tid. Praktisk og økonomisk ble dette noe annet enn det som var forespeila i utgangspunktet. Nå har vi konsulent nummer tre inne i bildet. Det er vanskelig å si om vi kunne ha gjort noe mer, sier Ellingsen.

Ellingsen varsler at Rødt vil stemme for å gjeninnføre de seks plassene på avlastningsboligen, og at de vil vurdere å se på andre lokasjoner for fremtidig sykehjem.

Ingenting har skjedd

Også SV og Arbeiderpartiet ville gjenåpne plassene raskt. Mer enn ett år etter at de kom til makten, har det fortsatt ikke skjedd noe.

– Vi er enige med administrasjonen i at vi stopper de planene som ligger der. Det har eskalert fra oppussing til renovering til utbygging. Det er klokt å stoppe mens man enda kan, sier Sigurd Jacobsen (Ap).

Han mener det ikke har vært mulig å få gjort noe med dette raskere.

– Vi har jobbet intenst med dette hele tiden, men det er ikke så lett. Når vi først har sagt at ingen skal bo der fordi det er for dårlig, er det vanskelig å snu og si at det er godt nok likevel, sier Jacobsen.

– Har jobbet intensivt

Han får støtte fra partikollega og ordfører Tove Mette Bjørkmo.

– Dette viser bare hvor hastig dette ble gjort av forrige posisjon, når de la ned sju plasser og bestemte en oppbygging i full fart, uten god nok planlegging. Det var en utrolig feil avgjørelse av Høyre og Frp, sier hun.

Selv om rådmannen i fjor høst, ifølge Rødt, sa at det kunne gå raskt å gjenopprette plassene, sier Bjørkmo at det har vært vanskelig, fordi avdelinga allerede var stengt av.

– Vi har jobbet intensivt for å gjenopprette plassene.

– Administrasjonen foreslår å åpne plassene 1. september neste år. Går det ikke an å gjøre det raskere?

– Vi vil trykke på for å se hvor raskt man kan få det til. Administrasjonen må få satt av tid til å få disse rommene klare.

H: – Underlig sak

Høyres Roar Wessel Olsen var med på vedtaket i mars i fjor, men er ikke til stede i formannskapet torsdag. Han synes imidlertid at det er en underlig sak.

– Dette var en av de store sakene i valgkampen. De rødgrønne gikk til valg på at om de kom til makta, skulle de gjenåpne plassene dagen etterpå. Jeg skjønner at den ble mer komplisert, men det er rart at det har tatt over et år, sier Wessel Olsen.

Hans partikollega Beate Bø Nilsen presiserer at de la ned plassene midlertidig.

– Den standarden som var på plassene, var ikke akseptabel. Formannskapet var der og så at det ikke var godt nok, sier hun.

Hun etterlyser handling fra dagens posisjon.

– Dette er ei litt merkelig sak, fordi Rødt og Arbeiderpartiet sitter med makta. De gikk ut i valgkampen og sa at de skulle være redningsmenn, og at disse plassene skulle være på plass fra dag én. Dette er et valgbedrag, sier hun.

På spørsmål om hva Høyre vil stemme for i torsdagens møte, ville ikke Bø Nilsen si noe da SortlandsAvisa pratet med henne onsdag.

– Vi har ikke ferdigbehandlet saken i partiet enda. Ballen ligger hos posisjonen, og vi stiller oss undrende til det som skjer nå. Det viktigste nå er hva posisjonen vil, sier hun.

Dette er saken:

1. I mars 2015 bestemte Høyre og Frp å legge ned sju av 13 demensplasser på Håløygtunet, for å pusse opp og rehabilitere sykehjemmet. De mente standarden var for dårlig.

Venstresiden i politikken kritiserte nedleggingen, og mente at det var viktig å opprettholde plassene, i alle fall frem til utbygginga var i gang.

2. I august 2015 sa helse- og omsorgssjef Sture Jacobsen til formannskapet at de nye demensplassene kunne stå ferdig allerede før sommeren 2016. Deretter kom det frem at de rammene som først var lyst ut på anbud, var for knappe. Prosjektet måtte dermed ut på en ny anbudsrunde, med de forsinkelser det innebærer.

3. Samtidig hadde Sortland den hittil største krisen i eldreomsorgen på ti år, sommeren og tidlig høst 2015. Kommunen hadde ikke kapasitet til å ta imot folk fra syke.

huset, som igjen førte til stor belastning på hjemmetjenesten. I september i fjor ble det besluttet å åpne to sykehjemsplasser ved Lamarktunet, for å ta unna en del av presset.

4. I valgkampen høsten 2015 gikk Arbeiderpartiet, SV og Rødt hardt ut i avisspaltene, og krevde å få gjenopprettet plassene raskt.

5. I januar 2016 restartet planleggingen, og rammesøknad ble sendt til bygningsmyndigheten i kommunen i vår. I april i år sa Jacobsen til VOL og SortlandsAvisa at byggestart skulle være i slutten av august i år, og at bygget skulle kunne stå ferdig i 2017.

6. Rojo arkitekter vant anbudet, og fikk oppdraget med å prosjektere en utvidelse fra seks til tolv plasser. De ble ikke bedt om å se på helheten. Innkomne priser på anbudet ble 31 millioner kroner, langt høyere enn forventet.

7. I august i år orienterte Jacobsen formannskapet om saken, og både helse- og omsorgssjefen og formannskapet sa seg den gang enig i at man i denne saken enten burde fortsette med dagens utbygging, men forlate dette området for en framtidig større utbygging, ved å realisere nytt, større sykehjem på en annen lokasjon, eller å fortsette den planlagte utbyggingen, men med andre premisser til grunn.

8. Nå skal saken igjen opp for formannskapet, og rådmannen anbefaler at utbygginga utsettes. De siste 1,5 årene har Sortland hatt langt færre demensplasser enn behovet tilsier, uten at ny utbygging har kommet noen vei.