Mikalsen bruker en fotballanalogi: Venstre har spilt seg fram til cupfinalen. Sier man nei til å sitte i regjeringen, sier man samtidig at man egentlig trives best med å sitte på innbytterbenken.

Han er politisk nestleder i Nordland Venstre, men uttalerer seg denne gangen som seg selv.

Støtteparti

– I fire år har Venstre vært støtteparti og hatt avtaler om statsbudsjett. Vi har fått til mange bra saker, som ikke en kjeft utenfor det politiske miljøet kjenner til. Går vi inn i regjeringen, har vi et apparat som håndterer hvordan vi får våre saker kjent, sier Mikalsen.

Han vil inn. Mikalsen understreker at dette betyr at partiet vil få ros og ris for alt regjeringen gjør, men mener at partiet i dag bare få kjeft fordi de ikke får vist fram politikken sin. I politikken er det ikke mulig å gå rundt som en skinnende rustning uten sår og rust.

– Vi må tåle å gå i striden, konstaterer han.

Mikalsen sier at han ønsker Venstre inn i regjering uavhengig av om KrF går inn eller ikke.

– Hvilke departement ønsker du for Venstre?

-–Profilsakene våre: Klima miljø, utdanning og justis. Jeg ser gjerne at Pål Farstad blir fiskeriminister. Sveinung Rotevatn falt ut av Stortinget, og kan gå inn i regjeringen. Vi trenger dessuten en ny innvandrings- og integreringsminister, en som legger vekt på integrering. Abid Raja kunne passet godt til denne posten.

– Tror du Venstre kommer går inn?

– Sjansen er 50-50. Vi starter arbeidet i Nordland i neste uke. Deretter går det slag i slag, sier Mikalsen.

Sier nei

13 mil nord for Stokmarknes sitter Hermod Bakkevoll. Han er kommunestyrerepresentant for KrF. Mens Mikalsen sier ja,ja, sier Bakkevoll nei, nei.

– KrF bør ikke gå inn i regjeringen. Skal KrF ha sjanse til å overleve, må partiet finne fram en måte å markere sin sentrumsprofil. Det vil ikke være mulig å markere en sentrumsprofil i en regjering sammen med Frp. Ei heller ha en samarbeidsavtale.

– Hvorfor?

– Det blir for utydelig, for mye fokus på diskusjoner om kompromisser. I den perioden som ligger bak oss, er det ikke sentrumsprofilen som er styrket, men diskusjonene om og med Frp. Står vi utenfor, kan vi markere sentrumspolitikk.

– Og om nødvendig felle regjeringen?

– Ja, og det har Hareide sagt. Vi freder ikke regjeringen i hele perioden.