Katta Jesperpus fra Løten i Hedmark har over 73.000 følgere på Facebook, og videoene på kattens Youtube-konto er sett over 400.000 ganger. Han har også en egen blogg.

I tillegg har en rekke norske og internasjonale medier, blant andre den tyske storavisen Die Welt og det amerikansk tidsskriftet National Geographic, omtalt den rødhårede katten.

Time Magazine har sågar kåret Jesperpus til det 59. mest innflytelsesrike dyret i verden.

Populær bok

Mye av årsaken til populariteten skyldes at Jesperpus er med på skiturer og gåturer i skog og fjell. I august i fjor besteg katten Galdhøpiggen og ble dermed trolig den første katten på Norges høyeste fjell.

Mandag ettermiddag er det altså Sortland som skal erobres.

Før jul ble boka om katten lansert. Førsteopplaget på 3.000 eksemplarer av boka ble utsolgt i løpet av den første uka, og senere ble også andreopplaget på 5.000 bøker revet bort.

Matmor Aina Stormo kommer opprinnelig fra Harstad og forteller om lange køer i landets bokhandlere når Jesperpus kommer på besøk.

– Etterspørselen etter bøker med poteavtrykk er så stor at jeg har fått laget et eget stempel til signeringsferden, sa hun til Se & Hør i februar.

Ingen nykker

Ann-Helen Gullholm ved Notabene på Skibsgården har lenge jobbet for å få Jesperpus til butikken sin.

– Hvorfor har du ivret for å få denne katten til Sortland.

– Jesperpus er veldig populær og trekker mye folk. Eieren har gjort en fantastisk jobb med Jesperpus og lillebroren Kasper, som også trolig blir med til Sortland, sier Gullholm.

– Har Jesperpus stilt store krav til tilrettelegging før han kommer?

– Neida, det er stort sett et bord og bøker vi trenger å ordne. Han har ingen primadonnanykker.

– Populær også her

Gullholm tror mange vesterålinger kjenner til katta og vil ta turen innom butikken på mandag.

– Vi merker at Jesperpus er en kjent katt i Vesterålen ut fra reaksjonene vi har fått på Facebook. Vi har også opplevd at kundene i butikken har blitt henrykt når vi har fortalt om besøket fra verdensstjernen, forteller hun.