I slutten av mai kom beskjeden som Pantcho Krastev og Kari-Ann Olsen Lind har ventet lenge på.

«Musikkutstyrsordningen har hatt møte i fordelingsutvlaget for første søknadsrunde 2016 og har gleden av å meddele at dere har mottatt tilskudd fra Musikkutstyrsordningen.»

– Fantastisk

Og med det får kulturskolen i Hadsel 1 million kroner i støtte til å flytte kulturskolen til Hurtigrutens Hus.

– Det føles fantastisk. Ting tar tid, men når det først kommer på plass, blir det veldig bra. Det er godt å ha en kultursjef i kommunen som brenner for kulturskolen, sier rektor for kulturskolen, Pantcho Krastev.

Helt siden 2011 har kommunen hatt i tankene at både biblioteket og kulturskolen skal huses i bygget. Denne prosessen har blitt forsinket, men nå ser det ut til at skolen nærmer seg mål.

– Det sier seg selv at kulturhuset og kulturskolen henger sammen. Nå får vi et levende kultursenter, fortsetter Krastev.

Jobbet i 32 år

Kommunen har leid inn arkitekter og en akustiker som har sett på hvordan man kan få gode lydrom, og hvordan man skal utarbeide musikkskolen visuelt.

Resultatet er fire øvingsrom, et venterom og en liten korridor på brua mellom Hurtigrutens Hus og Trekantbygget.

Krastev har jobbet 32 år i kulturskolen, og slutter til høsten.

– Det føles godt å vite at nå vil det fortsette. Det er bra at vi nærmer oss mål. Vi var klar i 2011, og har planlagt og drøftet.

Utfordringene har gått ut på økonomi, plassering og passende arealer.

Kommunen har besøkt kulturhuset på Sortland og i Leknes hvor musikkelever har undervisning på kulturhusene deres.

– Vi er blitt inspirert av dem til å brette opp ermene.

– Det var rådmannen som presset på for å få fortgang i prosessen. Han kom med forslaget om å plassere skolen i overgangen.

– Svevende kulturskole

I tillegg til kulturskoletimer, vil rommene også brukes til bandøvinger.

– Aktivitet er allerede igangsatt. Teknisk etat på kommunen er på saken.

Koster to millioner

Prislappen på rommene vil bli rundt to millioner. Og med offentlig støtte på en million, så er prosjektet igang.

– Jeg tillot meg å være hoppende glad da jeg fikk beskjeden om støtten. Jeg er veldig spent på denne «svevende kulturskolen», som jeg liker å kalle den. Vi vil ikke hindre annen drift i huset i og med at vi er samlet i et eget bygg.

Fremdriftsplanen sier at bygging skal starte allerede i sommer, men Olsen Lind stiller spørsmålstegn om man starter så tidlig.

– Uansett, det er en kjempegledelig nyhet at vi får en million kroner.

Musikkutstyrsordningen har behandlet 202 søknader med en samlet investeringssum på 85 millioner kroner i første søknadsrunde i 2016. 17.6 millioner kroner ble fordelt på 98 søknader, hvor Hadsel kulturskole fikk en million.

Det forutsettes 10 års leiekontrakt  uten oppsigelse og at lokalene brukes til formålet i hele perioden, og at man stiller med en egenandel på 50 prosent.