- Frp vil bruke 100 millioner mer på veg enn sosialistene, lover Fpu`s Rudi Helmersen. Inndekning vil han blant annet hente fra kulturbudsjettet. Foto: Marius Birkeland

Frps ungdomsorganisasjon mener ikke uventet at det bevilges for lite penger til veger i dette landet. Rudi Helmersen i Vesterålen Fpu mener det er på tide at politikerne begynner å lytte til fagfolkene i Vegvesenet, og bevilge penger i tråd med de anbefalinger som kommer derfra.

- Slik det nå er, holder ikke engang bevilgningene til å stanse forfallet, mener Helmersen.

Hans parti lover derfor en påplusning fra dagens samferdselsbudsjett i Nordland fylke på hele 100 millioner kroner. For disse pengene vil man kunne realisere en lang rekke opprustningsprosjekter, deriblant oppgradering av Nyksundvegen i Øksnes til nasjonal turistveg.

Dette er ifølge Helmersen eksempler på hvordan vegmidler kan brukes til å få fart i næringslivet, i dette tilfellet reiselivsnæringa.

- I tillegg til betydningen gode veger og infrastruktur har for næringsutviklingen i mange ulike bransjer, bidrar et godt vegnett til at folk reiser mer rundt omkring i regionen. For ungdom betyr det økt bolyst ved at ungdom i distriktene lettere kan reise i regionen og skape nettverk som gjør det trivelig å bo i en spredtbygd region som Vesterålen. At man binder Vesterålen tettere sammen med bedre veger gjør det attraktivt for unge mennesker å bo her, mener Helmersen.

- Du sier at man bør lytte til anbefalingene fra fagfolkene i Vegvesenet, og bevilge det de mener er tilstrekkelig for å ruste opp vegnettet. Det blir vel fryktelig dyrt hvis du gjør det samme i flere etater som for eksempel skole og helse? De gode tiltak står vel i kø også der?

- Ja, men man må prioritere og tenke langsiktig. Vi mener veger og infrastruktur er viktig å prioritere fordi det vil utløse verdiskapning man senere kan bruke til helse, skole og andre gode formål.

- Hva skal det bli mindre av hvis det skal bli mer til veg?

- For eksempel kultursektoren. Kulturtiltak skal vi selvsagt støtte, men ikke på samme måte som i dag. Vi mener at kultur i større grad må baseres på private initiativ, man må satse på at næringslivet og andre støtter opp om gjennom dugnad, sponsing og andre tiltak. Dette kan det ikke være det offentliges oppgave å drive alene, mener Helmersen.

- Vi må også gå gjennom drifta av fylket og se på hva vi kan kutte i for å omprioritere midler til samferdselssektoren.