Flere og flere opplever å være fri for vann i springen i heimhuset eller på jobb. Kommunens to rørleggerfirmaer, Rørleggermester Jan Ellingsen og Nilsson Haras, merker trykket fra fortvilte folk som trenger hjelp til vanntining.

– Den lange kuldeperioden med lite snø gjør at telen stikker dypt. Da er mange vannrør utsatt for frost. De første henvendelsene kom før helga. Deretter eksploderte det på mandag. Hittil har vi hatt 16 henvendelser, og vi har en rørlegger som driver med vanntining hele dagen, sier Baraa.

– Kan bli verre

Han frykter at det kan bli enda verre nå når det blir mildvær.

– Da går telen lett enda lenger ned i jorda, sier han. Baraa tipser folk om å følge litt med, og kanskje la vannet renne litt om natta.

– Det er jo ei krise i heimen når vannet går. Vi prøver å hjelpe folk så langt det lar seg gjøre. Per i dag har vi ei venteliste på ett døgn, sier han. Baraa sier at et lite snølag på 10 centimeter ville være ideelt.

– Det ville isolere mot frost, sier han.

Merker trykket

Morten Ellingsen i Rørleggermester Jan Ellingsen opplyser at de merker trykket fra fortvilte folk som trenger hjelp til vanntining.

– Vi har rykket ut for å hjelpe til med tining både i Risøyhamn og i Brevik. Det er ikke alt vi har kapasitet til å prioritere. Folk kan også leie tineutstyr hos oss. Det kan være en billigere løsning, påpeker han. Ellingsen sier at det finnes små enkle ting folk kan gjøre selv hjemme, i et forsøk på å unngå frosne rør. Et råd er å stenge av ventiler i grunnmuren.

– Folk kan spare masse penger på rørleggerhjelp ved å legge varmekabel på utsatte rør midlertidig, sier han. Ellingsen legger til at det ikke er mulig å hjelpe alle.

– Tineutstyret har kapasitet til bare å tine 60 meter bortover i røret. Dersom problemet sitter lenger bort enn det, må man vente til det tiner av seg selv til våren. I slike tilfeller kan det være lurt å ha gode naboer som kan koble vannrøret på i en knipings, sier han.