Nordland fylkeskommune ber regjeringen om atgarantiordningen for førstehåndsomsetningen av fisk forlenges til å gjelde ogsåfor 2013.

Bakgrunnen for dette er at fylkeskommunen har fåttopplysninger fra fiskeindustribedrifter i hvitfisknæringen om betydeligeutfordringer knyttet til det å sikre tilstrekkelig driftskreditt til kjøp avfisk for kommende vintersesong.

- En historisk høy torskekvote i 2013 og en usikker økonomisksituasjon i Europa for de viktigste sjømatmarkedene, kan gjøre det vanskelig åfå gjennomført det kommende vintertorskfisket på en normal måte. Særlig medtanke på at hovedleveransene av fisk fra kystflåten skjer i perioden fra nyttårog frem til påske. Kommende vintersesong vil være meget hektisk siden påskenkommer tidlig, skriver fylkesråd for næring Arve Knutsen i et brev til regjeringen.

- En garantiordning for førstehåndsomsetning av fisk vil kunnebidra til å øke driftskreditten og bedre likviditeten til bedriftene. Dette vilopprettholde kjøpsaktiviteten og øke muligheten for bearbeiding av råstoffgjennom en hektisk toppsesong. Det er viktig for bedriftene at regjeringen foretar enrask avklaring i forhold til dette spørsmålet, skriver fylkesråd Arve Knutsen.

I tillegg til å be regjeringen om atgarantiordningen for førstehåndsomsetningen av fisk forlenges har fylkesråden innkalt til et møte i Bodø med næringsaktører ogorganisasjoner i hvitfisknæringen.

- Dette vil væreviktige innspill for å avklare om det vil være behov for ekstraordinæretiltak, og eventuelt hvilke tiltak som bør settes inn raskt dersomnødvendig. Det er også ønskelig å få innspill på hva som forventes avfylkeskommunen i denne sammenheng, sier Arve Knusen.