- Gjensidige har fått meldt om en god del skader etter snøfallet, og vi forventer at flere kommer inn utover dagen. Det er sjåførens ansvar å vurdere om kjøretøyet er riktig skodd for kjøreforholdene. Har du ikke godkjente vinterdekk, kan det føre til redusert erstatning hvis uhellet er ute, sier Pål Rune Eklo, informasjonsansvarlig i Gjensidige.

Gode dekk er viktig

Undersøkelser viser at det ikke er noen forskjell i skaderisiko mellom piggdekk og piggfrie vinterdekk, men skaderisikoen er høyere når dekkene er gamle og slitte. - Liten mønsterdybde er farlig uansett om det er pigger eller ikke i dekkene. Kravet til mønsterdybde på vinterdekk er tre millimeter, men Eklo anbefaler å skifte dekk når denne blir under fem millimeter.

Tall fra FNO (Finansnæringens hovedorganisasjon) de siste årene viser at det i sommermånedene blir meldt rundt 700 skader til forsikringsselskapene hver dag, mens det skjer opp mot 1000 skader daglig i de mest utsatte vintermånedene.

- Det samme gjentar seg år etter år. Det ser ut for at bilførerne må ha tid til å venne seg på vinterføret. Mange veier er bare store deler av vinteren. Når det kommer nysnø opplever vi at skadehyppigheten dobles. Noen timer etter at det har sluttet å snø, bedrer forholdene seg igjen, og vi registrerer langt færre skader, sier Eklo.

Sikkerhetsutstyr ikke nok

Nye biler er ofte proppet med sikkerhetsutstyr som ESP, ulike fartstilpasningssystemer og firhjulstrekk, og det er bra, men kan også gi en falsk trygghet. - Til eksempel gir ikke firehjulsdrift kortere bremselengde eller særlig hjelp ned en bratt bakke. Er det glatt på veien så er det viktig å legge inn en sikkerhetsmargin i forhold til fart og til bilen foran, sier Eklo.

Viktig med fri sikt

- Ikke sjelden ser vi biler med frontruten full av dugg eller is og nærmest null sikt. Dette er livsfarlig! Det er bedre å vente noen minutter slik at dugg og is er fjernet enn å ta sjanser. Det er tragisk nok om man skulle skade seg selv, verre er det om man kjører på et barn eller ødelegger livet til andre totalt uskyldige, avslutter Eklo.