Intensjonen om kutt i eiendomsskatt er blant de mer håndfaste elementene i den blågrønne regjeringsplattformen lagt fram søndag. Hadsel er blant de rundt 70 kommunene som berøres dersom maksimal tillatt innkreving av eiendomsskatt reduseres fra syv promille av takst til fem eller mindre.

Hvis et slikt forslag får flertall på Stortinget, vil Hadsel, ifølge økonomisjef Tommy Løveng Hansen, tape 10–15 millioner i skatteinntekter. Eller med andre ord: kommunens innbyggere slipper 10–15 millioner årlig i eiendomsskatt.

– Sovepute for posisjonen

Frp-gruppeleder Gabrielsen er ikke uventet fornøyd med hva moderpartiet har fått til.

– Det er veldig positivt. Vi er og blir motstandere av den urettferdige dobbeltbeskatningen. Det må bli slutt på at innbyggerne er melkekyr for kommunen, noe dette ser ut til å være første steg på veien mot, sier han.

Totalt vil inntektene fra eiendomsskatten bli 35,1 millioner kroner i 2018, 6,2 prosent av kommunens totale omsetning.

– Kommunen har gjort seg avhengig av denne skatten. I stedet for nødvendig effektivisering har den vært en sovepute for den politiske ledelsen, mener Gabrielsen.

– Hva må gjøres?

– Vi må rigge oss etter de inntektene vi har til rådighet uten eiendomsskatt, og se på hva som er lovpålagte oppgaver og hva som ikke er det.

– Tror du innbyggerne vil like en slik nedstrippping av tjenestene?

– Jeg kan ikke komme på noen tjenester folk trenger som ikke er lovpålagte, sier han.

– Må følge med penger

Gabrielsen mener imidlertid at en slik skattereduksjon ikke kan skje over natten.

– Det er derfor vi i vårt budsjettforslag foreslår en gradvis utfasing av eiendomsskatten, med to millioner nedgang i 2018, sier han om forslaget fra Frp, V og MOS før jul, som ikke fikk flertall.

– Her er det snakk om betydelig raskere utfasing, i første omgang 10–15 millioner.

– Det må også skje gradvis, og vi må få kompensasjon fra staten for en slik reduksjon, før vi har fått effekt av effektiviseringen, sier han.