Formannskapet var delt på midten, selv om både opposisjonen og posisjonen var enige om at de ønsket permanent kantinedrift. Foto: Mette-Helene Berger Amundsen Foto: Mette-Helene Berger Amundsen

Kantina på Andenes skole ble stengt ved nyttår 2012, bare et halvt år etter at nyskolen åpnet. Årsaken den gang var manglende økonomiske rammer. Rådmann Kirsten Lehne Pedersen mener fortsatt at Andøy kommune ikke har økonomiske rammer til å starte kantinedrift høsten 2018, men de borgerlige samarbeidspartiene fremmet et forslag om prøvedrift både i Risøyhamn og på Andenes ved skolestart.

Krever subsidiering

Dette kom etter en utredning av skolefaglig rådgiver Torfinn Bø. Han viser i saksfremlegget til at selv om prøveprosjektet ved kantinedrift ved Andenes skole har vært populært, så krever en permanent løsning subsidiering, all den tid utgiftene blir høyere enn inntektene. Prøveprosjektet som har vært et samarbeid med NAV og flyktning tjenesten viser at totale utgifter på Andenes etter at salgsinntekter er trukket i fra blir 90.000 kroner. I Risøyhamn er inntektspotensialet lavere, og derfor trengs det 100.000 kroner til driften. Rådmannen advarer mot oppstart av nye varige tiltak, all den tid avviksrapporten viser nødvendigheten av å kutte tiltak i stedet for å øke.

Eneste mulighet er å igangsette et forsøk ved de to skolene med midler fra disposisjonsfondet, og med forutsetning om evaluering innen juni 2019. Rådmannen sa i sin innstilling at hun ønsket å vente et år med dette prøveprosjektet, men de borgerlige samarbeidspartiene ved ordfører Jonni Solsvik, Kate Eliassen (H), Knut Nordmo (Sp) og Hermod Bakkevoll ønsket å sette i gang allerede til høsten.

Bør få tre år

Opposisjonen ved Einar Åbergsjord (Ap), Tina McDougall (Ap) og John Helmersen (AL) ønsket å gi kantinedriften en tre års periode før evaluering for at driverne skulle få flyt i det. Solsvik på sin side sa at hans agenda var å starte et steg mot en permanent ordning.

-Tverrpolitisk ser vi alle viktigheten av kantinedrift. Tre år er for lang tid med Andøy kommunes økonomiske utfordringer. Etter evalueringen ved skoleslutt 2019 kan det hende at vi har funnet eksterne måter å finansiere dette på, påpekte Solsvik. Det ble flertall for forslaget hans om et års prøvedrift. Saken skal behandles av kommunestyret.