Mot slutten av 2016 ble det kjent at Andenes Havfiskeselskap AS solgte tråleren sin til Prestfjord-rederiet på Sortland. Det ble raskt antydet en salgssum på rundt 800 millioner kroner (Bladet Norsk Fiskerinæring). Mye tyder på at spådommen var korrekt.

Regnskapene

Nå foreligger nemlig regnskapet til A.H. Holding, som eide Andenes Havfiskeselskap AS. H. Holding er bokført en finansinntekt på 539 millioner kroner som «Inntekt på investering i datterselskap og tilknyttet selskap». I 2016-regnskapet til Andenes Havfiskeselskap AS, som var et datterselskap av A.H. Holding, hadde trålerrederiet en samlet gjeld på 320 millioner kroner. Norsk Fiskerinærings anslag kan dermed være korrekt.

Solide tall

A.H. Holding rapporterer om svært så solide tall i 2017-regnskapet. Før skatt er overskuddet bokført til 544 millioner kroner, og etter at skatten på 1,1 millioner kroner er betalt, sitter eierne igjen med 543 millioner kroner.

Det har ført til at generalforsamlingen har bestemt seg for å betale et solid utbytte til eierne. Nærmere bestemt 97,13 millioner kroner, eller 1.000 kroner per aksje.

Utbyttet tilfaller Andenes Investment Group og er på 46,5 millioner kroner. Dette selskapet eies 50/50 av Arnljot og Andreas Haugen. Andenes Investment Group har bestemt seg for å betale 22 millioner kroner i utbytte. Det vil si 11 millioner kroner hver til sine to eiere.

Noe til alle

Arnljot Haugen personlig mottar 25,3 millioner kroner i utbytte. Risøysund AS, eid av Hans Benjaminsen, mottar 8,9 millioner kroner i utbytte.Andreas Haugen mottar 6,1 millioner kroner personlig.

Tor Mathisen, som arbeidet i en mannsalder på kontoret til selskapet, mottar 4,7 millioner kroner og Risøyhamn-firmaet Th.Benjaminsen mottar 3,6 millioner kroner. De øvrige aksjonærene, som alle eier mindre poster, deler 1,9 millioner kroner.

STYRELEDER: Styret i Andøy Havn KF ønsker Andreas Haugen som ny styreleder. Saken skal behandles i kommunestyret førstkommende mandag. (Arkivfoto) Foto: Jørn Aune

Investerer

H. Holding eier nå en rekke bedrifter på Andenes, deriblant en slip, en servicestasjon, en restaurant, et båtserviceselskap og noe eiendom. Blant annet har selskapet kjøpt den gamle skolen i Andenes sentrum, som de for tiden renoverer.

Strid?

Etter at 2017-regnskapet er blitt kjent, kan det ikke utelukkes at en gammel politisk strid dukker opp. I 2010 solgte Andøy kommune 34 prosent av aksjene sine til trålerrederiet. Det ga kommunen syv millioner kroner. Dersom kommunen hadde sittet som medeier ville kommunen fått 33 millioner kroner i utbytte og eid en tredjedel av en egenkapital på 460 millioner kroner.

Rolf Solvoll var blant dem som slåss hardt for å få en høyere pris for kommunens aksjer. Han sier i et intervju at salget var en katastrofe for Andøy kommune.