I ærverdige Alsvåggården hadde de sitt aller første møte onsdag formiddag, gjengen som nå går i gang med å lage en egen kulturminneplan for Øksnes.

- Dette blir et veldig viktig dokument, mener kultursjef Hilde Johanne Hansen.

Oversikt over kulturminner

Kulturminneloven beskriver kulturminner som spor etter menneskelig virksomhet i vårt fysiske miljø. Gjengen rundt bordet i Alsvåggården nevner kirkene, Langenesvær, Tinden og Skipnes, samlinga til kystlaget og bygningen de sitter i som viktige kulturminner i Øksnes. De skal alle nå bli en del av den kommende planen, som skal si noe om hvordan Øksnes skal forholde seg til sine egne kulturminner.

- Det vi skal lage er en kommunal plan som skal gi oversikt over hva Øksnes har av kulturminneressurser. Det skal gi kommunen et utgangspunkt for å lettere kunne priorite og si noe om hva som bør bevares og ikke, for vi kan ikke verne alt.

Det sier Reidar Bertelsen, pensjonert professor i arkeologi ved Universitetet i Tromsø. Han skal lede arbeidet, og er engasjert i en 10 prosent stilling i ett år fremover.

Kultursjef Hilde Hansen mener hun har fått med seg et stjernelag. Med i arbeidsgruppa som skal jobbe frem planen er også historiker Johan Borgos, Yngvar Gustavsen i historielaget, Jan Antonsen og Ellinor Gustavsen i kystlaget og Trond Torgvær, Brynjar Pettersen og Eva Øie i Museum Nord.

Mindre konflikter

Øksnes er den aller første kommunen i Vesterålen som går i gang med å lage en slik plan. Bertelsen mener det er viktig at kommunen ikke overlater hele kulturminneforvaltninga til stat og fylke, men at de også tar et selvstendig ansvar.

- Kulturminner er både et problem og en ressurs i alle lokalsamfunn, og noe man må ta hensyn til. Planen skal være et redskap i kommunal forvaltning, et verktøy som gjør at man i størst mulig grad unngår konflikter mellom vern og bruk. Med denne planen skal man kunne si noe om hvorfor noen ting er viktig og bør bevares, noe som gjør det enklere for politikere og folk å skjønne hvorfor man ikke kan bygge et hus her eller der, sier Bertelsen.

I tillegg til å romme en komplett oversikt over fysiske kulturminner i kommunen, skal planen også innholde informasjon om immaterielle kulturminner som navn og tradisjonsstoff.

- Den immaterielle kulturarven er veldig viktig som identitetsskaper. Det kan ikke fredes, men det kan tas vare på og formidles, sier avdelingsleder for Museum Nord i Vesterålen, Brynjar Pettersen. Og det er nettopp det de som museum blant annet skal bidra med.

Nyttig for næringslivet

Planen skal bygges opp rundt to grunnfortellinger - fiskarbondesamfunnet og fiskeværsutviklinga.

- Inn der kan vi putte nesten hele Øksnes' historie og identitet, sier Hansen.

- Planen kommer også til å få betydning som en kunnskapsbank og en nøkkel til opplevelser. Dette blir et produkt reiselivsnæringa kan ha mye nytte av, sier Hansen.

Arbeidet med planen kommer til å pågå i minimum ett år fremover, før den skal til politisk behandling og etter hvert ut til høring og offentlig ettersyn.