Måtte du kaste dyna i natt? Du er ikke alene. I hele Nord-Norge har det vært langt varmere enn klassisk nordnorsk junivær de siste dagene – og nettene.

Natt til onsdag var det tropenatt hele 15 steder i Nord-Norge, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

– Etter en stekende sommerdag i Nord-Norge var ikke natta gjerrigere på varmen, skriver meteorologene, og presenterer et kart over noen av stedene.

Og Ånstadblåheia i Sortland er ett av stedene hvor temperaturen aldri sank lavere enn 20 grader i løpet av hele natta. Ei tropenatt er nemlig, ifølge den norske definisjonen, ei natt der lufttemperaturen mellom klokken 20.00 og 08.00 ikke går under 20 grader celsius.

Til sammenlikning varierte temperaturen mellom 14,5 til 23,3 grader i Oslo, hvor laveste temperatur var rundt midnatt og fram til 01.00.

Det er oftere tropenetter på øyer enn lenger inn i landet når sjøtemperaturen er høy, følge Store norske leksikon. Men her nord blir sjøtemperaturen sjelden høyere enn 10 til 15 grader. Når vi likevel får tropenetter er det oftest fordi varm vind er med på å holde temperaturen oppe i løpet av natta.

Midnattssola, og det at sola står ganske høyt på himmelen tidlig om morgenen, bidrar også til at varmen kan holde seg stabil.