Det viser årsresultatet som ble presentert på Helse Nords styremøte torsdag.

Det er en stor forskjell fra årsresultatet fra 2022, da Helse Nord endte med et overskudd på 73,6 millioner kroner.

Men, som revisor Stein Erik Sæther påpekte i sin presentasjon til styret, var ikke regnskapet nødvendigvis så bra da heller. Han pekte på at en stor del av inntektene i 2022 stammet fra salg av eiendommer.

– Reelt sett kan du jo si at den underliggende driften var negativ da også, sa Sæther til styret.

– I de fleste tilfeller, når man har slike dårlige år på rad, ville man kanskje ha tatt opp usikkerhet om fortsatt drift, men man er innenfor reglene for helseforetak, som ikke kan gå konkurs, fortsatte Sæther.

Årsresultatet for 2023 ble vedtatt av styret.

Underskudd så langt i år

Helse Nord drifter helsevesenet i hele Nord-Norge og har seks underliggende lokale helseforetak:

  • Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)

  • Finnmarksykehuset

  • Nordlandssykehuset

  • Helgelandssykehuset

  • Sykehusapoteket Nord

  • Helse Nord IKT

Selskapets krevende økonomiske situasjonen har blitt mye omtalt. I februar i år ble det kjent at ferdigbehandlede, utskrivingsklare, pasienter koster UNN 200 millioner kroner i året.

Og de røde tallene ser ut til å fortsette også i år.

– Det er dessverre slik at starten på 2024 er blitt litt lik situasjonen slik den var i 2023, sa administrerende direktør Marit Lind til styret.

Helse Nord er nemlig allerede i underskudd i 2024. I februar hadde de et underskudd på hele 45 millioner kroner.

– Den økonomiske situasjonen er svært krevende på alle sykehusforetakene, og vi har også utfordringer med lange ventetider og fristbrudd, sa Lind.

Bemanningsproblemer

Hun trakk også fram problemene de har med bemanning.

– Vi mangler personell, vi mangler spesiell kompetanse innenfor enkelte områder, samtidig som vi totalt sett har for mange ansatte, sa Lind og la til at de nå gjør seg klar til å gå enda mer i detaljene på hvordan de enkelte helseforetakene under Helse Nord styres.

– Vi må dukke enda mer ned i detaljene. Innenfor noen områder er det helt åpenbart at vi også fremover vil være helt avhengig av å leie inn kompetanse fra byrå, men på andre områder må vi redusere personellbruken.