62,2 prosent av de stemmeberettigede i Norge valgte å bruke stemmeretten ved årets kommunevalg. Det er dårligere enn for fire år siden.

Dårligere valgdeltakelse var det også i Vesterålen. Samtlige fem kommuner hadde lavere valgdeltakelse i år enn de hadde i 2019.

I Hadsel, Sortland og Øksnes var valgdeltakelsen under 60 prosent.

59,7 prosent stemte i Hadsel, 57,8 prosent i Sortland og kun 55,7 prosent i Øksnes.

– Vi har oppmuntret folk til å bruke stemmeretten, men fortsatt velger nesten halvparten å ikke stemme ved valg. I år har vi vært færre partier, men valgdeltakelsen har ligget i det samme området. Vi håper på en høyere valgdeltakelse så det er noe vi må jobbe med, forteller Elisabeth Sørdahl i Øksnes Høyre.

Ved kommunestyrevalget i 2019 stemte 62 prosent i Øksnes, og 61 prosent i Hadsel og Sortland.

Elisabeth Sørdahl (H) kunne juble over et svært godt valgresultat i Øksnes mandag kveld. Foto: Kristine Lindebø

Varaordfører i Øksnes, Ken Ivan Reinholdtsen (Frp) sier i klartekst at det er rystende og skuffende at ikke flere bruker retten til å være med på å bestemme.

– Jeg har en mistanke om at aldersgruppen mellom 18 og 25 år mer eller mindre er fraværende. Samtidig trur jeg mange er redde for å møte opp på rådhuset for å stemme, da de rett og slett ikke vet hvordan man stemmer. Vi må ta grep.

Reinholdtsen reflekterer videre rundt temaet, uten å ha fasit i hånd om hva man bør gjøre for å øke valgdeltakelsen. Oppslutningen i Øksnes var lavest i Vesterålen.

– Kanskje bør vi lage en ren informasjonsfilm om hvordan man stemmer og hvordan demokratiet fungerer i praksis. Hvordan gir man personstemmer og slengere og slike ting. Sosiale medier bør tas i bruk i langt større grad enn ved årets valg, påpeker han.

– Må evalueres

Reinholdtsen får støtte fra Øksnes SVs Monica Wessel Nordeng som deler hans bekymring rundt valgdeltakelsen.

– Jeg har nesten vært like opptatt av dette som selve valgresultatet. Vi ligger desidert lavest i regionen og noe må gjøres. Faktum er at nesten halvparten av alle stemmeberettigede ikke stemte, og dette må evalueres og vi må ta grep, fastslår hun.

Hun sier hun har ført folk uttale seg om at det var dumt at ikke valglokalene var åpne søndagen før selve valgdagen, og at også dette må ses på.

– Jeg vet selvsagt ikke om det har hatt betydning. Vi vil nå ha en del tall på bordet slik at vi kan evaluere. Er det noen aldersgrupper, er det bygdeforskjeller, kjønn eller andre grupper som ikke stemmer? Dette må vi finne ut av og ta grep, fastslår Wessel Nordeng.

Flest stemte i Bø

I Bø valgte 68,9 prosent av velgerne å stemme. Det er en nedgang fra 72 prosent i 2019, men Bø ble likevel igjen den kommunen i Vesterålen med høyest valgdeltakelse i Vesterålen.

De foreløpige tallene for Andøy viser 67,6 prosents valgdeltakelse. Det er noe lavere enn sist (70 prosent), men fortsatt langt over landsgjennomsnittet.

Totalt viser de foreløpige tallene at 61,94 prosent av velgerne i Vesterålen stemte denne gangen, mot 65,2 prosent i 2019.