Det sier administrerende direktør i Reno-Vest, Elise Gustavsen i en pressemelding.

Selskapet er medeier i Rå Biopark, som er et felles nordnorsk anlegg som har som mål å gjøre om matavfall til biogass. Dette vil både skape verdier for kommunene, men også gi vesterålingene et lavere renovasjonsgebyr.

– Med disse millionene sier staten at de tror på fellesprosjektet, så ordførerne i Vesterålen var framsynte da de enstemmig bestemte seg for å investere og bli medeier i dette nordnorske selskapet, sier Gustavsen i Reno-Vest.

Spleiselag for lavt gebyr 

Før byggestarten får de seks kommunene som eier Reno-Vest, mulighet til å bli med når selskapet utvider. Reno-Vest har da sikret vesterålskommunene rett til å gå ut av selskapet, eller gå inn med ytterligere 4.8 millioner kroner for å beholde eierandelen i selskapet når produksjonen starter.

I dag betaler Reno-Vest 2.6 millioner kroner hvert år for å bli kvitt matavfallet fra Vesterålen, blant annet fordi det må etterbehandles før det kan brukes til andre formål. Beregningene viser at kostnaden med å behandle matavfallet fra Vesterålen kan bli en fjerdedel lavere i det nye anlegget, som skal ligge i Skibotn i Troms.

Gode inntekter

Der skal de seks avfallsselskapene spleise på kostnadene og utstyret som fjerner plast og metall fra det matavfallet. Så blir avfallet gjort om til klimavennlige produkt med stor salgsverdi i markedet, først og fremst flytende biogass som kan erstatte fire millioner liter diesel på biler og båter i Nord-Norge.

I tillegg til biogassen skal anlegge produsere såkalt bio-CO², som blant annet brukes i drivhus. Så kommer også produksjonen av biokull, som brukes til jordforbedring og i dyrefor. Inntektene er beregnet til 45 millioner kroner.

– Et slikt samarbeid og spleiselag senker altså ikke bare kostnaden for å bli kvitt matavfallet fra Vesterålen. Det bidrar til at mengden avfall blir stor nok til å skape verdier av det, sier Gustavsen i pressemeldingen.