Lasse Ante Gerhardsen forteller at barna hans Ingri Amalie (4), Odin (5) og Lukas (8) lekte på Gløshaugen Vel sin lekeplass i Daniel Olaisens vei (D.O. veien) på Andenes.

Ambulansefly til Bodø

– Ingri husker med høvelig stor fart. Festet i bjelken på huskestativet blitt dratt igjennom bærebjelken, og det viser seg at hele bjelken er så råtten at den kan knekkes med hendene, forklarer Lasse.

Ingri ramler av husken, og knekker begge beina i høyre legg.

– Den var totalt brutt over. Vi snakker om en gele som henger og dingler. Sykebilen kom og kjørte til Stokmarknes, og så videre med ambulansefly til Bodø.

Dette var så komplisert at de måtte operere og sette bolter for å stabilisere bruddet, sier han.

Kjempeheldig

Lasse tenker at datteren var kjempeheldig. Det kunne lett ha vært nakken eller ryggen som hadde knekt.

Han ønsker å synliggjøres for folk hvor farlig sånne lekeplasser som den i D.O. veien kan være.

– Jeg er ikke ute etter å stille noen til ansvar for dette, men jeg ønsker å unngå at dette skal skje med flere. Dette budskapet er til de som vet om lekeplasser som er farlige, påpeker Lasse.

– Sjekk lekeplassene

Selv er han barne- og ungdomsarbeider i barnehage, og som plasstillitsvalgt i Myrulla barnehage går han kontrollrunder på lekeplassene i kommunens barnehager.

– Ja, jeg burde ha visst bedre. Derfor advarer jeg andre.

– Sjekk lekeplassene. Er det råtnende materiale? Stikker det ut farlige spikre. Vurder alt som kan gjøre at ungene kan skade seg. Det dreier seg om utstyr som kan påføre fallskader, stikkskader og klemmeskader, sier Lasse.

Nedlagt velforening

Han skryter veldig av nabolaget i D.O. veien.

Det første han gjorde når ambulansepersonellet hadde hentet Ingri, og hun kjørte avgårde sammen med mamma Ida Jonassen, var å sjekke hvem som eide lekeplassen.

– Det viste det seg at det var Gløshaugen vel sin. Vi er forholdsvis nyinnflyttet. Jeg var ikke klar over at det var et vel. Dette «velet» har ligget dødt og ikke fungert.

Det er flere naboer som ikke vet at det har eksistert et vel, og at lekeplassen er bygd av et vel. Spørsmålet er hvem som er ansvarlig, når velforeningen som har bygd lekeplassen ikke er i drift lenger? Jeg kan ikke se at det er noen sitt ansvar, når alt ligger dødt, mener Lasse.

– Rev ned hele lekeplassen

Lasse var også i kontakt med lederen av Gløshaugen Vel som bygde lekeplassen for 30 år siden.

– Han ba meg innstendig om å fjerne alt, Det viste seg at velforeningen var aktiv de første årene etter byggingen, men at den har ligget brakk uten aktivitet de siste 10-12 årene. Da blir det farlig, sier Lasse.

Han gir all ros til naboene sine som stilte dagen etter ulykken, og rev ned hele lekeplassen. Huskestativ, klatrestativ, en benk med et bord.

Nå ligger det klart i søppelsekker som Andøy kommune skal hente i forbindelse med ryddeaksjonen i mai.

– Politikeransvar

Han mener at «noen» må ha et ansvar for å kontrollere lekeplasser rundt omkring, for å unngå situasjoner som den i D.O. veien.

– Jeg synes politikerne bør finne ut av dette. Hvem er det som skal ha ansvaret for forfalne og forlatte lekeplasser?, spør Lasse.

– Er det ikke litt rart at du som er tillitsvalgt og sjekker kommunens lekeplasser, ikke oppdaget faren i ditt eget nabolag?

– Ja, jeg har har tatt meg i at jeg faktisk ikke har gjort det. Man tenker at dersom du kommer til en lekeplass, så går du og tror at det er trygt for barn. Jeg tok det egentlig som en selvfølge at kommunen også sjekket denne lekeplassen. Nå har har jeg lært av mine egne feil, og håper at andre også kan lære av dem. Sjekk at lekestativene er trygge før du slipper ungene løs på dem, råder han avslutningsvis.